Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Azt gondolom, képviselõ úr bizonyára figyelemmel kísérte azt a kérdések órájában folytatott polémiát, ami az akkumulátorfeldolgozó tárgyában már a Ház elé került, s bizonyára nagyon jól ismeri ezt a folyamatot, hiszen éppen ez a Ház hozta meg azt a környezetvédelmi törvényt, amely a hatásvizsgálatokról szóló eljárást tartalmazza, és amelynek alapján a kormányrendelet egy taxációt tartalmaz, hogy mely esetekben kell környezetvédelmi hatásvizsgálatot végezni.

Ebben az esetben sor került az elõzetes környezeti hatásvizsgálat elkészítésére, melynek következtében az elsõfokú környezetvédelmi hatóság elõírta a részletes környezeti hatástanulmány benyújtásának a kötelezettségét, melynek a beruházó cég 1997. november 4-én eleget tett. Ezt követõen került sor ez év februárjában nyilvános tárgyalásra, ahol - úgy tudom - lehetõségük nyílt az ott lakóknak észrevételeket tenni a környezeti hatástanulmány valamennyi részére, amely alapján - a nyilvános tárgyalást követõen - fogja az elsõfokú környezetvédelmi hatóság meghozni a határozatát, természetesen figyelembe véve azokat a szakhatósági véleményeket, amelyek beküldésére, illetve bekérésére ezekben a napokban kerül sor.

Képviselõ úr két fontos kérdést vetett fel. Az egyik az, hogy egy történelmi borvidékrõl van szó. Az elsõfokú hatóság a környezeti hatástanulmány alapján a környezetvédelmi engedély megítélésekor, illetve kiadásakor valamennyi körülményre - gazdasági, társadalmi hatáselemzésre - figyelemmel lesz, és megnyugtató az is, hogy az országos területfejlesztési koncepcióba bekerült a történelmi borvidék mint egyik fontos szempont. Azt hiszem, képviselõ úr, hogy gondolkodásmódunknak a hulladékaink ártalmatlanítása terén meg kell változnia. Nem abból kell kiindulni, hogy mind környezeti és egészségkárosodást okoznak, hiszen csak akkor engedélyezzük ezeket, ha a környezeti károsítást minimalizálják, illetõleg kizárják.

Köszönöm szépen, és elnézést kérek, elnök asszony az idõtúllépésért. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap