Tokaji Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A kérdés gyakorlatilag önmagáért beszél, hisz hazánkban számos tömegközlekedési eszköz, illetve tehergépjármû közlekedik különbözõ tulajdonosi formában. Jellemzõen igen magas élettartamúak, jelentõs hányaduk mûszaki állapota közlekedésbiztonsági, valamint környezetvédelmi szempontból aggasztó. A közlekedésben részt vevõk ezt nap mint nap tapasztalják. Ezen gépjármûvek közúton való megjelenése fokozott veszélyforrás. Egyes nagy forgalmú közutakon számos közlekedési szituációban a balesetek egész sorát idézhetik elõ.

Ezen túl a helyzet meglehetõsen ellentmondásos, mivel hazánkból Nyugat-Európába ma már nem egy tömegközlekedési eszközt nem engednek be, mert nem felelnek meg a minimális forgalmi feltételeknek. Úgy tûnik, egyesek mûszaki állapota ijesztõ, nem beszélve a mindennapi környezetszennyezésrõl. Vannak olyan dízelüzemû jármûvek, amelyeknek károsanyag-kibocsátása rendkívül magas. Miniszter úr, talán szerencsésebb lett volna ezt a kérdést szétbontani, mert különösen ez utóbbi a tehergépjármûvekre kifejezetten jellemzõ.

Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy az utóbbi idõszakban tapasztalható a tömegközlekedési jármûvek területén egyfajta elõrelépés, különösen egyes városi és helyközi forgalmakban.

A kérdés mindezek ellenére magától adódik: 1. A jelenlegi vizsgáztatás feltételein nem kellene-e szigorítani? 2. Ha azok kellõen szigorúak, érvényt tudnak-e szerezni azoknak?

Várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap