Torgyán Józsefné Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A kutyatulajdonosok tudják, hogy a közterületeken az állataikat pórázzal és szájkosárral sétáltathatják. Az utóbbi idõben sajnos bekövetkeztek olyan balesetek, amelyek elkerülhetõek lettek volna, ha az állatok gazdái ezt a szabályt betartják.

Sétáltatás közben azonban más probléma is felmerül, ugyanis a kutyusoknak is vannak ügyes-bajos dolgaik, amelyek komoly környezetszennyezést okoznak. Célszerû lenne, ha a kutyák gazdáit rendelet kötelezné arra, hogy a sétáltatás során ne csak szájkosárral és pórázzal legyenek felszerelve, hanem a gazdik alkalmas eszközt is vigyenek magukkal, kisméretû mûanyag lapátot, mûanyag dobozt vagy zacskót, amelyekkel a keletkezõ ürüléket kedvencük után azonnal összetakaríthatnák a közterületeken.

Nagyon szeretem a kutyákat. De a kisgyermekek biztonságára is gondolni kell, akik néha négykézlábra is szoktak ereszkedni, és már kész is a fertõzés veszélye. Szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy az így összetakarított állati ürülék nem kerülhet be a közterületi hulladékgyûjtõkbe, mert az - különösen a nyári hõségnapokon - újabb fertõzésveszélyt és egyéb közegészségügyi problémákat okozhat. Az összegyûjtött állati ürüléknek a kommunális szennyvízelvezetõ rendszerbe történõ juttatását szintén a rendeletnek kellene elõírnia.

Mindezekért kérdezem az államtitkár úrtól - remélve azt, hogy a hátralévõ hivatali idejükben erre még jut energiájuk -, mikor kívánják az élet követelményeihez igazítani a közterületi ebsétáltatás szabályait.

Várom válaszát. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap