Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Képviselõ asszony problémafelvetésével egyetértek; ugyanakkor pedig azt szeretném hangsúlyozni, hogy azon megoldási módok, amelyeket ön említett, a gyakorlatban megvalósulhatnak, hiszen ennek a jogszabályi feltételei adottak. 1986 óta egy miniszteri rendelet kötelezi az ebek tulajdonosait a közterületen okozott szennyezés eltakarítására, egészen pontosan az 1/1986. (II.21.) ÉVM-EÜ együttes miniszteri rendeletnek a 13. § (3) bekezdése az, amely nagyon részletesen kitér arra, hogy a kutyáknak ezeket a bizonyos ügyes-bajos dolgaikat hol kell elvégezni. S ha a tulajdonos erre nem figyel, akkor valóban, az okozott szennyezés megszüntetésérõl neki kell gondoskodnia.

Azt is szeretném még elmondani, hogy szabálysértésként minõsíti egy kormányrendelet azt a tevékenységet, ha az állat által okozott szennyezés megszüntetésérõl az ebtulajdonos, illetve a sétáltató nem gondoskodik.

Összegzésként tehát azt szeretném elmondani, hogy az ön problémafelvetése véleményem szerint teljes mértékben jogos. Ugyanakkor a jogszabályi rendezés adott 1986 óta az elõbb említettek szerint. Azzal, hogy egy jóval eredményesebb ellenõrzésre lenne szükség, s hogy ennek a jogszabálynak érvényt szerezzünk, ezzel én egyetértek. Ez viszont teljesen egyértelmû: a jogszabályokból kitûnõen ez az önkormányzatok feladatát képezi. Úgyhogy valóban, az önkormányzatoknak többet kellene tenni azért, hogy rászorítsák az ebtulajdonosokat az elõbb említett jogszabály betartására.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap