Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Ismert önök elõtt, hogy a gyógyszerészek és a hozzá kapcsolódó ipari és kereskedelmi ágazatban részt vevõ gazdálkodó szereplõk régi igénye volt az, hogy a gyógyszerellátással, a gyógyszerekkel kapcsolatos rendelkezések önálló törvényben nyerjenek szabályozást. Ez felel meg az Európai Unió tagállamai gyakorlatának is.

Szeretném megköszönni képviselõtársaim nagyfokú érdeklõdését és azt az alapos, mindenre kiterjedõ munkát, amellyel a törvényjavaslatot javítani igyekeztek. Az érdeklõdést jelzi, hogy 175 módosító indítvány érkezett, melynek döntõ többségével azonosulni tudtunk. Elvi vita néhány kérdésben alakult ki; ezekrõl szólnék röviden.

Nem tudtuk támogatni azt a képviselõi indítványt, amely lehetõvé kívánta tenni a gyógyszerek bizonyos körének önkiszolgáló rendszerben, szabad polcon történõ forgalmazását. Az elutasítás indoka részben jogtechnikai, hiszen a javaslatbeli megfogalmazás nem igényel törvényi szabályozást. Másrészt - és ennél sokkal komolyabb indok - a magyar lakosság gyógyszerfogyasztási kultúráját kell ezen lehetõség megteremtése elõtt oly módon befolyásolni, hogy az önkiszolgáló rendszer ne eredményezze a lakossági, kontroll nélküli gyógyszerfogyasztás további növekedését.

Vita alakult ki a nagykereskedelemmel kapcsolatban is. Abban egyetértés volt, hogy a nagykereskedelem a gyártótól a gyógyszertárig terjedõ tevékenység összessége. Álláspontunk szerint a gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenység végzésével szemben kialakítandó feltételrendszer meghatározásakor azonos kötelezettségeket kell valamennyi gazdálkodó szervezet részére elõírni. Így nem tudtuk elfogadni azt a képviselõi indítványt, amely kedvezõbb feltételeket teremt a gyógyszergyártó és saját termékeire nagykereskedelmi engedéllyel rendelkezõk számára.

Elfogadtuk azonban azt az indítványt, mely szerint a gyógyszer gyártója saját termékeit a kórházi gyógyszertárig szállíthatja, és ehhez nem kell nagykereskedelmi engedélyt kérnie. Érkezett javaslat a gyógyszernek nem minõsülõ gyógyhatású készítmény kategóriájának további fenntartására. Ezt azonban nem tudtuk támogatni, mert ez ellentétes az európai jogharmonizációs törekvésekkel, és az unió is - ahol még ilyen gyógyító hatásra való hivatkozással történõ forgalmazás van - tendenciózusan e kategória megszüntetésére törekszik. A hazai gyakorlat szerint a gyógyszerek törzskönyvezését az Országos Gyógyszerészeti Intézet mellett az ÁNTSZ is végzi immunbiológiai készítmények esetében. Ennek megfelelõen nem tudtuk támogatni azt az indítványt, amely az Országos Gyógyszerészeti Intézet gyógyszer-törzskönyvezési kizárólagosságát teremtette volna meg.

Tisztelt Képviselõtársaim! A törvényjavaslat tárgyalása során mind kormánypárti, mind ellenzéki képviselõk részérõl sok konstruktív, javító javaslat érkezett, és e javaslatok zöme elfogadható volt, ténylegesen javítják az eredetileg benyújtott normaszöveget. Így például a törvényjavaslat hiányosságának rótták fel néhányan, hogy nem tartalmazott az eredeti szöveg rendelkezést, mely szerint gyógyszert csak gyógyszertár forgalmazhat. Szabályozási igényként jelentkezett, hogy a fekvõbetegek gyógyszerellátása is e törvényben meghatározandó legyen. E javaslatokat dr. Pusztai Erzsébet képviselõtársam indítványával elfogadni javasoljuk.

Tisztelt Képviselõtársaim! Még egyszer köszönöm figyelmüket, érdeklõdésüket. Az elhangzottakra tekintettel is kérem, hogy ezt a nagyon fontos törvényjavaslatot a kormány által javasolt, támogatott formában fogadják el, megalkotva ezzel a Magyar Köztársaság elsõ nemzeti gyógyszertörvényét.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(18.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap