Béki Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Valóban szeretnék röviden reagálni mindarra, ami az elmúlt két hétben történt, hiszen legalábbis szokatlan helyzet az, hogy a kormány szándéka ellenére két országgyûlési képviselõ, két szabaddemokrata képviselõ benyújtott tervezetével foglalkozott a Ház. (Zaj.)

Szabaddemokrata képviselõk nyújtották be ezt a törvénytervezetet, de szeretném hangsúlyozni: nagyon sok képviselõ összehangolt munkájára volt szükség ahhoz, hogy idáig eljussunk, és fontosnak tartom, hogy most, a zárszóban külön is köszönetet mondjak Szabad György képviselõtársamnak, aki egy ízben gépi szavazást kért annak érdekében, hogy tárgysorozatba vegyük, illetve napirendre tûzzük ezt a törvénytervezetet.

Szeretném hangsúlyozni, hogy az ellenzéki pártok képviselõinek és nagyon sok szocialista képviselõnek az együttmûködésére volt szükség ahhoz, hogy ez a törvény megszülessen. Úgy gondolom, õk azok a képviselõk a magyar parlamentben, akik igazán átérezték, hogy ez a téma tovább nem halasztható.

Az elmúlt két hétben több mint száz módosító indítvány került benyújtásra, ezeket a szociális bizottság, illetve a költségvetési bizottság megtárgyalta, és elvégeztük a munkánkat. Ez nem nagy terjedelmû törvény, úgy gondolom, alapos vitát folytattunk, és jó eredménnyel születhet törvény, ha az elõttünk levõ szavazásokat még megoldjuk. Ez alatt a két hét alatt jó néhány kérdésben sikerült megállapodnunk a népjóléti tárca képviselõjével, de szeretném hangsúlyozni, hogy nem minden kérdésben. Maradt olyan vitatéma, amelyrõl most a képviselõk fognak dönteni, tehát izgalmas szavazás elõtt állunk.

Szeretném hangsúlyozni még egyszer, hogy ez viszonylag rövid törvény. Éppen ezért elfogadhatatlan számunkra, elõterjesztõk számára, hogy azt a kevés tartalmat is kivegyük ebbõl az anyagból, ami pedig benne van, egészen pontosan a fogyatékosok támogatásának kérdésérõl beszélek. A kormány azzal a szándékkal kért ki szavazásra tételeket a támogatott csomagból, hogy külön törvénybe utalja ezek megoldását. Mi, akik ezen a törvénytervezeten dolgoztunk, és pontosan tudjuk, milyen nehéz volt a szavazásig eljuttatni ezt a törvényt, elfogadhatatlannak tartjuk, hogy most halasszuk tovább a téma rendezését egy külön törvényre való utalással.

Éppen ezért nagyon kérem képviselõtársaimat, figyeljenek oda a szavazásnál, és aki az elõterjesztõkkel ért egyet, az támogassa ennek a törvénytervezetnek az olyan formában történõ megszületését, hogy némi tartalommal is bírjon.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap