Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a módosító javaslatok elfogadásához a jelen lévõ képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges.

A kiegészítõ ajánlás 1. pontjában Gellért Kis Gábor és képviselõtársai a törvényjavaslat 6. §-ában a törvény 96. §-át új bekezdéssel kívánják kiegészíteni. Lényege: a kisebbségi listás szavazólapot a szavazatszámláló bizottság a választópolgár kérésére adja át. Az emberi jogi és az önkormányzati bizottság támogatja, az alkotmányügyi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 74 igen, 178 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 12. és ezzel összefüggésben a 14. pontjában Toller László a választási eljárásról szóló törvény, valamint a törvényjavaslat hatályba léptetõ rendelkezéseinek módosítását kezdeményezi. Az emberi jogi bizottság ezekhez képest alternatív tartalmú módosítást javasol a törvényjavaslat 12. §-ában, és ehhez kapcsolódóan a törvényjavaslat 13. és 14. §-ainak elhagyását kezdeményezi. Sepsey Tamás az ajánlás 15. és 16. pontjaiban ugyancsak a törvényjavaslat 13. és 14. §-ának elhagyását javasolja.

Elõször Toller László javaslatáról határozunk az ajánlás 12. és 14. pontjai szerint. Frakciókérésre szavazunk. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 159 igen szavazattal, 117 ellenszavazattal és 14 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.

Az emberi jogi bizottság az ajánlás 13. pontjában a hatálybalépés idõpontjának megváltoztatását kezdeményezi azzal, hogy a törvény kihirdetése napján lépjen hatályba. Ezzel összefüggésben határozunk az ajánlás 14. és 15. pontjaiban szereplõ javaslatokról, amelyeket az emberi jogi bizottság és Sepsey Tamás terjesztettek elõ, amelyeket a bizottságok támogatnak. És tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 188 igen szavazattal, 67 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Senki sem jelentkezik.) Ilyen nincs. (Folyamatos zaj. - Az elnök kopog.) Zárószavazásunkra a jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Soron következik az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak határozathozatala. (Erõsödõ zaj.) Dr. Toller László és képviselõtársai önálló indítványát T/5474. számon, az alkotmányügyi bizottság ajánlását pedig T/5474/5. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Egy kis figyelmet kérek, tiszelt Országgyûlés! Toller László képviselõ úr kíván szólni? (Jelzésre:) Nem kíván.

(20.00)

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatok elfogadásához a jelen lévõ képviselõk kétharmadának szavazata szükséges.

Az elõterjesztõ állásfoglalását a kiadott ajánlás tartalmazza, amely szerint a törvényjavaslathoz érkezett módosító javaslatokat támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e az ajánlás 1-5. pontjában szereplõ támogatott módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatokat 274 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal és 14 tartózkodás mellett elfogadta.

A zárószavazásra jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Soron következik az Országos Választási Bizottság tagjainak megválasztásáról szóló országgyûlési határozati javaslat általános vitája és határozathozatala. Az elõterjesztést H/5551. számon, az alkotmányügyi bizottság ajánlását pedig H/5551/2. számon kapták kézhez képviselõtársaim. (Zaj.)

Tisztelt Országgyûlés! Figyelmet kérek!

Megadom a szót Kuncze Gábor belügyminiszter úrnak, a napirendi pont elõadójának.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap