Elnök Tartalom Elõzõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Ünnepi ülésünk zárásaként engedjék meg, hogy felolvassam azt a két üzenetet, amelyeket az évforduló kapcsán az Országgyûlés kapott.

Az egyiket Betty Boothroyd asszony küldte, az angol alsóház elnöke:

"Üzenet a Magyar Országgyûlésnek. Nagy örömömre szolgál, hogy szerencsekívánataimat küldhetem a magyar parlamentarizmus kezdeteinek 150. évfordulója alkalmával.

Magyarország és az Egyesült Királyság gazdag történelemben osztozik. A távoli XI. században a skóciai és magyarországi Szent Margit felvilágosodást hozott Szent István udvarából Skóciába. Az elmúlt évszázadban gróf Széchenyi Angliába ment, hogy igénybe vegye William Tierney Clark tervezési jártasságát a Duna magyarországi elsõ rögzített hídjának építésénél. Széchenyi nagy csodálója volt mindannak, ami brit volt. Hazafiságban társa Kossuth Lajos, az 1849-es vereség után Britanniában keresett menedéket, ahol a magyar függetlenségnek számos támogatójára talált. A Brit Parlament szolgált példaképül annak a fõ modellnek, amelynek alapján a XIX. század végén a virágzó magyar parlamenti életet kialakították.

Mai történelmünk is egyik fajtája az együttmûködésnek, mind kereskedelmen és befektetéseken keresztül kétoldalú alapon és nemzetközi szinten is. Különösképpen örülök annak, hogy Magyarországnak az EU-ba való belépési tárgyalásai az Európai Unióval az Egyesült Királyság elnöksége alatt kezdõdnek. A Magyarországnak szóló meghívás, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz, elismerést jelent a demokrácia eszményei iránti elkötelezettségében, egy békés, toleráns és virágzó Európában. Ez az 1848-49-es forradalom maradandó öröksége. - Betty Boothroyd, az angol alsóház elnöke." (Taps.)

Végezetül engedje meg a tisztelt Országgyûlés, hogy felolvassam a Leni Fischer asszony által jegyzett köszöntõt, amelyet az Európa Tanács Parlamenti Közgyûlése küldött a Magyar Országgyûlésnek:

"Ebben az esztendõben sok fontos politikai eseményre emlékezünk: többek között az elsõ európai szervezetek (mint az Európai Gazdasági Együttmûködés Szervezete és a Nyugat-európai Unió) megteremtésére és az 1948-ban rendezett híres hágai Európa Kongresszusra. De elsõsorban az európai népek tavaszát, az 1848-ban a szabadságért vívott küzdelmüket ünnepeljük.

1848 Magyarországon az elsõ magyar népképviseleti országgyûlést és a modern parlamentarizmus alapját megteremtõ törvények megalkotását jelképezi. Ma 150 esztendeje annak, hogy fiatal emberek alapvetõ változásokat kezdeményeztek Magyarországon. Érett férfiak fogtak fegyvert, hogy megvédjék a vívmányokat, s higgadt politikusok, államférfiak foglalták törvénybe a változás eredményeit. 1848-ban ült össze elõször és azután majd évenként a népképviseleti alapon választott Magyar Országgyûlés. Meghatározták a képviselõi mandátum tartalmát, s elfogadták a kormány felelõsségét meghatározó törvényeket. 1849-es ülésén a parlament kimondta Magyarország függetlenségét. A 150 éve megfogalmazott törvények nehéz idõkben is idõtállónak bizonyultak, s kitörölhetetlen részei maradtak a magyar jogrendszernek, megvetve a polgári fejlõdés alapjait. Így 1848 üzenete ma is érvényes.

(17.50)

Az ünnepélyes emlékülés megtartásával a magyar parlament 1848 demokratikus, törvényes és liberális öröksége elõtt tiszteleg. A 150 évvel ezelõtti események kontinensünk demokratikus államai fejlõdésének határkövét jelentik. Leni Fischer, a Parlamenti Közgyûlés elnöke." (Taps.)

Tisztelt Országgyûlés! Kérem, álljanak fel, és énekeljük el a Szózatot! (A teremben jelenlévõk felállnak, és eléneklik a Szózatot.) Köszönöm szépen.

Tisztelt Országgyûlés! Mai ünnepi ülésünket berekesztem, és az Országgyûlés tavaszi ülésszakának következõ, várhatóan egynapos ülését 1998. március 16-án 11 órára összehívom.

Köszönöm szépen.

(Az ünnepi ülés 17 óra 52 perckor ért véget.)

Tartalom Elõzõ

Eleje Honlap