Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Pokorni képviselõtársunk egyfajta beállításban értékelte az elmúlt négy évet, megfeledkezve közben a Fidesz elmúlt négyéves tevékenységérõl, én erre szeretném õt emlékeztetni. (Derültség és szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

De bizonyára mindnyájan emlékszünk arra, hogy a Fidesz frakciója minden javaslatot és elhatározást a négy év alatt folyamatosan megtámadott, semmivel nem értett egyet. Ez szöges ellentétben áll viszont azzal, tisztelt képviselõtársaim, hogy ehhez képest az ország 1998-ban összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben van, mint '94-ben volt, hiszen hosszú távú lehetõségek nyíltak számára (Zaj, felzúdulás az ellenzéki padsorokban.) akkor, amikor az OECD tagja lett, amikor a NATO-ba meghívták, és amikor megkezdik vele az európai uniós tárgyalásokat. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Végiggondolva mindazon javaslatokat, amelyeket a Fidesz az elmúlt négy évben tett akár a külpolitika, akár a gazdaságpolitika területén, akár más területeken, nekem meggyõzõdésem, hogy ezek elfogadásával az ország ezeket az eredményeket felmutatni nem lett volna képes, tisztelt képviselõ úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ami a gazdaság és az állam összefüggését és itt az állam beavatkozását illeti, hadd hívjam fel a képviselõ úr figyelmét, illetve hadd emlékeztessem arra, hogy a Fidesz folyamatosan megtámadta például a privatizációt, amely lehetõséget teremtett arra, hogy sokkal kisebb legyen az állam beavatkozása. (Zaj és közbeszólások az ellenzék padsoraiban.) A Fidesz folyamatosan megtámadta azokat a javaslatokat, amelyek kiadáscsökkentésekkel jártak, és amelyek eredményeként ma az újraelosztás összehasonlíthatatlanul kisebb, hiszen a '94-es 60 százalékot meghaladóval szemben 1998-ban már 50 százalék alá csökkent. Ez az az út valójában, tisztelt képviselõ úr, ami az állam beavatkozását csökkenti és tételesen csökkentette is. (Dr. Szájer József közbeszól.) Egyetértek azzal, hogy vannak bizonyos területek, ahol az államnak erõsnek kell lennie, például ahol olyan szolgáltatásokat nyújt a polgárok számára, amelyeket saját maguk nem képesek biztosítani a maguk számára, vagy amelyeket nem is szabad, hogy biztosítsanak.

A képviselõ úr három területet sorolt fel, az oktatásról beszélt és itt a kettészakadásról, miközben elfeledkezik azokról az intézkedésekrõl, amelyeket éppen a kettészakadás megakadályozása és az esélyegyenlõség javítása érdekében tettünk folyamatosan. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Így van!)

Beszélt képviselõ úr az egészségügy helyzetérõl, miközben elfeledkezik arról, hogy az egészségügy finanszírozási problémái abból adódnak, hogy elmaradt a megfelelõ átalakítása, miközben a társadalombiztosítási járulékok nem emelhetõek tovább, hiszen jelentõs terhet jelentenek az egészségügy számára. Majd amikor a Fidesz felére fogja csökkenteni - ha lehetõsége lenne rá - a társadalombiztosítási járulékokat, akkor fogja majd érzékelni, hogy hogyan omlik össze egy pillanat alatt az egészségügy és a nyugdíj rendszere egyaránt. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Ne reménykedj!) Nem reménykedem, mert ehhez abban kellene reménykednem, hogy a Fidesz nyeri a választásokat, de ilyen gondolataim nem voltak, tisztelt képviselõtársaim. (Taps és derültség a kormánypárti padsorokban. - Gyimóthy Géza közbeszól.)

Ami a bûnözés és a közbiztonság helyzetét illeti, tisztelt képviselõtársaim, hadd emlékeztessem önöket arra, hogy az elmúlt héten hétfõn a parlament egy vitanapot szánt ennek a kérdésnek. Hadd emlékeztessem arra önöket, hogy ezen a vitanapon ellenzéki oldalról semmilyen javaslat és elemzés nem hangzott el. (Zaj az ellenzéki padsorokban. - Pokorni Zoltán: Be kellett volna ülni!) Ha a Fidesz-frakció berzenkedik ezen kijelentésem ellen, akkor az önök figyelmét külön hadd hívjam fel arra, tisztelt képviselõtársaim, hogy az önök rendelkezésére álló idõbõl húsz percet ki sem használtak, mert egyszerûen mondanivalójuk sem volt a kérdéshez. (Taps és derültség a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Ez igaz!) Mert ez így volt, tisztelt képviselõtársaim! Attól kezdve, hogy a televíziós közvetítés megszûnt, a Fidesz-frakció is megszûnt a parlament üléstermében létezni. (Taps a kormánypártok soraiban.) Azt gondolom, hogy nem ez a helyes kezelése a közbiztonság problémáinak. (Közbekiáltások az ellenzéki padsorokból.)

Optimizmusra ad azonban okot, hogy frakcióvezetõ úr többéves mûködése alapján eljutott oda, hogy megszólításban elõször a hölgyeket, majd az urakat említjük. (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) Azt gondolom, hogy ilyen tempójú (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) fejlõdés mellett remények vannak arra, hogy néhány cikluson belül a Fidesz is megtanul megfelelõen politizálni. (Derültség a kormánypártok padsoraiban.)

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Nagy taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap