Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Az Országgyûlés tevékenységének mérlegét nagyon egyszerû megvonni, ha a statisztikákat nézzük, bár kissé személytelen. Nyilván megvonják ennek a négyéves országgyûlési tevékenységnek a mérlegét azok az állampolgárok is, akik négy éven keresztül figyelték az Országgyûlés tevékenységét.

A problémánk ezzel csak az, hogy rendkívül megosztott a magyar társadalom a Magyar Országgyûlés tevékenységének és ezen belül a képviselõk tevékenységének megítélésében. Hiszen lehet olyan hangokat hallani, hogy megfeszített munkát végeznek a képviselõk és az Országgyûlés, de ugyanakkor elég gyakran hallunk olyanokat is, hogy még arra sem képesek a képviselõk, hogy bejöjjenek az Országgyûlésbe. (Zaj. - Közbeszólás: Fõleg a Fidesz!)

Ennek a megosztottságnak az oka megítélésem szerint abban keresendõ, hogy nincsen egy egységes mérce, amely alapján az országgyûlési képviselõk érdemi munkáját mérni lehetne. Nyilván van egyfajta mérce, ami formai: a jelenlét a szavazásokon, a viselkedés, a hangnem, de hogy az ügy érdemében hogyan lehet a képviselõk munkáját mérni, szerintem egyetlenegy módon: meg kell vizsgálnunk azt, hogy kormánypártiként és ellenzékiként hogyan végzi ezt a munkát. Hiszen az ellenzéknek nem azt kell elvégezni kicsiben, amit a kormánypártok végeznek. Megítélésem szerint, hogy erre választ tudjunk adni, fel kellene idéznünk azt, hogy mi is a Magyar Országgyûlésnek, általában az országgyûlésnek és ezen belül a képviselõknek a feladata.

A legfontosabb feladat a törvényhozás, amelyben az alapvetõ jogokat meghatározó szabályozási terület kerül az Országgyûlés elé, de nem ez a kizárólagos feladata. Hiszen a politikai véleményeknek és a vitáknak is teret kell adni, és a kormány és a végrehajtó hatalom ellenõrzését is az Országgyûlésen keresztül kell biztosítani. S mindehhez nyilvánosságot kell adni. Tehát arányaiban eltérõ, tisztelt képviselõtársaim, az a hangsúly, amellyel az Országgyûlés elõtt álló feladatokban részt kell vállalni a kormánypártoknak, és részt kell vállalni az ellenzéki képviselõknek. Elismerem azt készséggel, hogy a törvényhozás a kormánypártok feladata és felelõssége, bár zárójelben megjegyzem: nagyon sajnálom, sokkal egészségesebb volt az elõzõ ciklusban, amikor az ellenzék alakítólag tudott részt venni a törvényhozásban. (Zaj, felzúdulás a kormánypárti padsorokban.) De egy jó oldala is van ennek; a jó oldala pedig az, hogy az elmúlt négy évben meghozott törvényekért egyedül és kizárólag a kormánypártok viselik a felelõsséget.

Az összes többi fontos feladata, ami az Országgyûlésben a képviselõknek fontos feladata lenne, nem a hatalom erõssége; így például a politikai vitáknak teret adni. Tisztelt Képviselõtársaim! A politikai vitának nem teret adni az Országgyûlésben, amelyet önök négy éven keresztül próbáltak korlátozni (Zaj, közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Na, ne! - Micsoda hülyeségekrõl beszél!), felveti annak a gondolatát, hogy többpárti parlamentben valóban melyek azok a mûködési szabályok... (Folyamatos zaj. - Az elnök megkopogtatja az asztalt.) Egy gondom van - hangsúlyozom még egyszer -, önök ugyanígy viselkedtek az elmúlt négy évben, amikor az ellenzék intézményes jogainak megnyirbálásáról volt szó; könnyedén tettek le arról, hogy az ellenzék intézményes jogait gyakorolni tudja, mint ahogy most is igen nevetségesen viselkednek akkor, amikor végig kellene azt a feladatot gondolni, hogy milyen feladat hárult a négy évben az ellenzékre és milyen a kormánypártokra. (Zaj.)

(11.40)

Önök egyetlenegy szemüveggel, a kormánypártok szemüvegén keresztül látják a világot, és - még egyszer hangsúlyozom - legnagyobb fájdalmamra a Házszabály módosításán keresztül próbálták elérni azt, hogy más is csak ezen a szemüvegen keresztül lássa. (Vancsik Zoltán: Vizsgálóbizottság volt az elõzõ ciklusban?)

Napirend elõtti felszólalás: önök megvonták a kétperces napirend elõtti felszólalások reagálási lehetõségét, ami pontosan egyfajta politikai vitalehetõséget teremtett meg az Országgyûlésben.

A vezérszónoki rendszer átalakításával ugyanez történt, és a valós politikai vita lehetõsége szûnt meg.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ugyanez a helyzet a végrehajtó hatalom ellenõrzésével is, hiszen ez nem a kormánypártok erõssége volt, amire mi azért fektettünk akkora hangsúlyt, mert egy hosszú egypártiság után, amikor még másfajta zsigerek élnek, és önmagában attól, hogy a hatalom természete is olyan, hogy az ellenõrzést igényli, igen rossz néven vettük azt, hogy az erre irányuló intézményes jogainkban (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) is korlátozás történt.

Tisztelt Képviselõtársaim! Én nagyon bízom abban, hogy azok a kormánypárti képviselõk, akik jó szívvel szavazták meg az ellenzék jogainak csorbítását (Az elnök a csengõ ismételt megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), a következõ ciklusban maximálisan élni tudnak majd ezekkel a lehetõségekkel. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Úgy van!)

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap