Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Azt hiszem, fontos, hogy utolsó ülésnapunkon tisztázódott, Dávid Ibolya képviselõ asszony miért mosolygott. (Taps, derültség az MSZP soraiból. - Moraj az ellenzéki padsorokban.)

Tisztelt Országgyûlés! A mai napon napirend utáni felszólalásra jelentkezett Varga László képviselõ úr, Fidesz; Csóti György képviselõ úr, MDF; Dögei Imre képviselõ úr, Független Kisgazdapárt.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy dr. Erdei Árpád alkotmánybíróvá történt megválasztása miatt lemondott országos választási bizottsági tagságáról. A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény vonatkozó rendelkezései alapján tagsági helyére dr. Tóth Károly került.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik mai ülésünk napirendjének megállapítása.

Bakonyi Tibor és képviselõtársai a szükséges aláírások csatolásával javaslatot tettek az ülés napirendjének kiegészítésére. Ebben azt kezdeményezik, hogy a napirend egészüljön ki a védjegyek és a földrajzi árujelzõk oltalmáról szóló 1997. évi XI. törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslat részletes vitájával. A házbizottság ülésén nem kapott támogatást az elõterjesztés napirendre tûzése, és a frakciók jelezték, hogy nem támogatják a határozathozatalhoz szükséges Házszabálytól való eltérést sem. Mindezekre figyelemmel, ha az Országgyûlés elfogadja a 15 képviselõ javaslatát, ma csak a részletes vita lefolytatására kerülhet sor.

Tisztelt Országgyûlés! Elõször tehát arról határozunk, hogy az Országgyûlés kiegészíti-e a házbizottság napirendi javaslatát azzal, hogy a Bakonyi Tibor képviselõtársunk által benyújtott törvényjavaslat részletes vitáját ma lefolytassa. Aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége nem támogatja a javaslatot.

Tisztelt Országgyûlés! Most a házbizottság napirendi ajánlásáról határozunk. A házbizottság az Országgyûlés ülésének napirendjére, a tanácskozás idõtartamára, a felszólalási idõkeretekre és az elõterjesztések tárgyalására vonatkozó ajánlását kézhez kapták képviselõtársaim. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a házbizottság ajánlásával. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a házbizottság napirendi javaslatát elfogadta.

(11.50)

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a géntechnológiával módosított szervezetekrõl szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/4754. számon, az egységes javaslatot pedig T/4754/93. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az egységes javaslathoz módosító javaslatok érkeztek, és ezekrõl ajánlás készült T/4754/95. és T/4754/98. számokon. Az alkotmányügyi bizottság kívánja-e a módosító javaslatokat szóban is indokolni? (Dr. Hack Péter jelzi, hogy nem.) Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Meg kell kérdeznem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e azzal a korábbi gyakorlattal, hogy a módosító javaslatokat a záróvitában egy szakaszban tárgyaljuk. Aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége az indítványt elfogadta.

Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki szólni. (Senki sem jelentkezik.) Nem jelezte senki sem, ezért a záróvitát lezárom. (Dr. Nagy Frigyes jelzésére) Nagy Frigyes miniszter úr sem kíván szólni.

Tisztelt Országgyûlés! Most tehát a módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik. A második ajánlás 2. pontját Kiss Róbert képviselõ úr visszavonta.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ módosító javaslatait a T/4754/95. számú ajánlás 1-5. pontjai és a T/4754/98. számú ajánlás 1. pontja szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 291 igen, 13 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Most tehát, tisztelt Országgyûlés a zárószavazás következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a géntechnológiával módosított szervezetekrõl szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 269 igen szavazattal, 18 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az emberi felhasználásra kerülõ gyógyszerekrõl szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/5095. számon, az egységes javaslatot pedig T/5095/123. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A módosító javaslatokról ajánlás készült T/5095/125. számon. Az alkotmányügyi bizottság most sem kívánja a módosító javaslatokat indokolni.

Ismételten javaslom, tisztelt Országgyûlés, hogy a záróvita egy szakaszban történjék. Aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés látható többsége az indítványt elfogadta.

A záróvitában fel kíván szólalni Kökény Mihály miniszter úr? (Dr. Kökény Mihály: Nem.) Nem.

Akkor, tisztelt Országgyûlés, a záróvitát lezárom, mert képviselõtársaim nem kívánnak szólni, viszont a monitor jelzése szerint megint meg kell kérdeznem, hogy miniszter úr szólni kíván- e. (Dr. Kökény Mihály: Nem.) Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Ezek után semmi akadálya, hogy határozathozatal következzék. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ módosító javaslatait a T/5095/125. számú ajánlás 1-2. pontjai szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 258 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal és 57 tartózkodással a módosító javaslatokat elfogadta.

Ezek után kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az emberi felhasználásra kerülõ gyógyszerekrõl szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 292 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 21 tartózkodással a törvényjavaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/4254. számon, az egységes javaslatot pedig T/4254/213. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Az egységes javaslathoz módosító javaslatok érkeztek, amelyeket a T/4254/216. és 218. számú ajánlások tartalmaznak.

Az alkotmányügyi bizottság most sem kívánja a módosító javaslatait megindokolni, ezért sor kerülhet a záróvitára, amelyre nézve megint javaslom, hogy egy szakaszban történjék. Aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy a javaslatot az Országgyûlés látható többsége elfogadta.

A záróvitában jelentkezett egy képviselõtársunk szólásra, mégpedig Tímár György képviselõ úr, Független Kisgazdapárt, akinek megadom a szót.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap