Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Országgyûlés! Szólni kell egyébként, elnök úr, mert a Házszabály rendelkezése értelmében a kormány álláspontját ilyenkor ismertetni szükséges.

A kormány mindvégig arra törekedett ennek a törvényjavaslatnak a tárgyalása során, hogy a javaslat azon részei, amelyek nincsenek kellõképpen kimunkálva, vagy szorosan összefüggenek a rokkantsági ellátó rendszer átalakításával, ne ebben a törvényben kerüljenek szabályozásra.

(12.10)

A tárgyalás során a legtöbb kérdésben kompromisszumot tudtunk kötni az elõterjesztõkkel. Van azonban egy kérdés, amelyre a késõbbiekben vissza kell majd térni, és erre szeretném a tisztelt Ház figyelmét fölhívni. Ugyanis a törvény egységes szövegjavaslatában szerepel ugyan az, hogy a fogyatékossági támogatás szabályait külön törvényben kell szabályozni, ugyanakkor azonban a tisztelt Ház a módosító indítványok tárgyalásánál azt is megszavazta, hogy a fogyatékossági támogatás összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 százaléka legyen. A kormány úgy ítéli meg, hogy a támogatás jogosultsági feltételeinek ismerete nélkül a mértékrõl még nem lehet megalapozottan dönteni, ezért is javasoltuk, hogy külön törvényben szabályozzuk ezt a kérdést.

Én most arra hívom fel a figyelmet, hogy a támogatás mértékének elõre történõ meghatározása - hiszen majd az új Országgyûlés tér vissza erre a kérdésre a jövõ év õszén - most olyan elkötelezettséget és determinációt von maga után, amelynek vállalhatóságáról jelenleg nem lehet felelõsséggel dönteni. Tehát azért gondoljuk azt, hogy ebben a kérdésben az Országgyûlésnek majd vissza kell térnie a törvény módosítására, mert a többletforrások nagyságrendje alapvetõen attól is függ, hogy az átalakításba bevonható szociális ellátásokból e célra még milyen összegek csoportosíthatók át, és a gazdaság teljesítménye milyen vállalásokra fog lehetõséget nyújtani.

Ezzel a megjegyzéssel, amelyet a tisztelt Háznak mindenképpen el kellett mondanom, a kormány támogatja a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap