Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Én az elõbbi ügyrendi kérdésben kértem szót - köszönöm a szót.

Úgy gondolom, elnök úr, ez a kérdés lényegesen fontosabb annál, mint hogy ilyen méltatlan eljárásnak legyen kitéve. (Zaj a kormánypártok padsoraiban.) Van házszabályi megoldás tisztességes eljárásra. Ezt kellene megtennünk, különös tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint - és ezt már többször kimondta -, ha nem törvényszerû eljárásban hoznak meg egy törvényt, akkor azt tartalmától függetlenül minõsíti alkotmányellenesnek. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.) Ebbe a csapdába nem szabad a Magyar Országgyûlésnek belemennie!

Nem hiszem, hogy egy félórás tárgyalási szünet miatt itt egy méltatlan eljárást kellene lefolytatni. Úgy gondolom, ellenzéki és kormánypárti képviselõtársaim egyaránt úgy gondolják, van még a Magyar Országgyûlésnek plusz egy órája ahhoz, hogy házszabályszerûen és megtámadhatatlanul hozzon meg egy törvényjavaslatot.

Ezért a következõt javasolnám, mivel kétségek merülnek fel. Szekeres frakcióvezetõ úr javasolta ezt; Hack elnök úr elmondta, hogy nincs bizottsági megoldás (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Nem azt mondta!); külön kérésre mondta az emberi jogi bizottság vezetõje, hogy neki van - ha lett volna ilyen elõterjesztése, akkor rögtön felállt volna! (Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: Úgy van!) Nem szabad! Nem tudom, lehet, hogy jegyzõkönyvben beszéltek róla, de úgy gondolom, az nem elég, nincs itt írásban, ne játsszuk ezt a méltatlan játékot!

A kormány és bármelyik frakcióvezetõ kérhet tárgyalási szünetet. Tisztelettel kérem: kérjen, és folytassuk le az eljárást házszabályszerûen! (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

(12.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap