Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Mint az ismert, 1991- ben történt meg az Ikarusz társasággá alakítása, és az ezt követõ évek bizony a társaságcsoport nehéz éveinek számítanak. Hiszen a több mint 3 ezer, az egész társaságcsoportnál 6 ezer dolgozót foglalkoztató csoport 13 milliárdot is meghaladó adósságállománnyal és olyan forgóeszközhiánnyal küszködött, amit nem tudott ellensúlyozni még a '90-es évek elején lebonyolított részleges privatizáció sem, amikor is az Atex cégnek a tulajdonába került 33 százalék.

Egy folyamatos válsághelyzet után került sor a társaság valamelyes konszolidációjára, amelynek következtében két alkalommal is sikertelen pályázatot bonyolított le az ÁVÜ, illetõleg jogutódja, amikor is nem sikerült az értékesítés. '97 õszén döntött a kormány egy olyan stratégiáról, hogy figyelembe véve a részleges külsõ tulajdonos és a korábban megkötött szerzõdés rendelkezéseit is, olyan vevõt kell keresni az Ikaruszra, amely tartósan biztosítja a márkanevet, a foglalkoztatást és a mûködtetést. Ennek megfelelõen januárban kezdõdtek meg a tárgyalások a lehetséges vevõkkel, amely tárgyalások - reményeink szerint - sikerre vezettek, az ÁPV Rt. részérõl mindenképpen, hiszen a szerzõdési feltételekben az MT Liz Kft.-vel sikerült megegyezni.

Ha a kormány csütörtökön jóváhagyja a Pénzügyminisztériummal közös elõterjesztésünket, akkor ezzel a döntéssel lezárulhat az Ikarusz privatizációja, és biztonságos körülmények között folytathatja a munkáját. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap