Czuczi Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CZUCZI MIHÁLY (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! A több mint 150 éve fennálló Szolnoki Mezõgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Részvénytársaság, más néven Szolnoki Mezõgép Rt. alaptevékenysége a mezõgazdasági gépgyártási és az ehhez kapcsolódó szolgáltató és kereskedelmi tevékenységet tartalmazza. Az általuk gyártott mezõgazdasági, elsõsorban szálastakarmányt betakarító gépek - mintegy 80 féle mezõgép - többsége nyugati piacokon is ismertek, és ezentúl csak kisebb hányaduk kerül belföldi piacon értékesítésre. Ez a magyar nemzetgazdaság legnagyobb mezõgépgyártó kapacitással rendelkezõ cége, és a KGST megszûnését követõen a mezõgépigény, illetve - rendelési volumen általános visszaesése miatt - az 1990-es évek elsõ felében elõbb még állami vállalatként, majd társaságként veszteséget produkálva - felszámolásközeli helyzetbe került. Azt tudjuk, hogy a társaság bekerült a gyorsított adóskonszolidációs cégek körébe, és a reorganizációjára alkalmas hároméves üzleti tervet maradéktalanul teljesítette.

Az adóskonszolidációs megállapodásnak megfelelõen a társaság karcsúsításon ment keresztül, ennek során hat szervezeti egysége értékesítésre került. A hitelezõkkel kötött megállapodásnak megfelelõen tervezték az egri gyáregység és öntöde értékesítését is, erre azonban nem került sor, helyette az ÁPV Rt. 1997 közepén értékesítette a Szolnoki Mezõgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Részvénytársaság egyik legjobb üzemét - a törökszentmiklósi gyárat - a német CLAAS-nak.

Az tudvalévõ, hogy a CLAAS cég Európa, a világ egyik legnagyobb mezõgépgyártó cége. Ennek ellenére félõ, hogy a németeknek nem a magyar gyártókapacitás, hanem a Szolnoki Mezõgép Rt. piaca kellett, amely azzal járhat, hogy a vidék ipara a régióban fokozatosan leépül. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.)

Várom a válaszát, tisztelt miniszter asszony. (Taps az SZDSZ padsoraiban. - Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Ez a választási kampány!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap