Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Én is felszólalásának elsõ mondataival kezdem a választ. Az utóbbi idõben több olyan döntést kellett és kell hozni a privatizációs szervezetben, ahol az értékesítésnél a vételár nem fõ szempont, sokkal inkább fõ szempont a termelési kultúra megõrzése vagy új termelési kultúra meghonosítása és a térségben a foglalkoztatás biztosítása. Ezek közé tartozik a Szolnoki Mezõgép társaságcsoport is, melynek privatizációja az úgynevezett decentralizált privatizációs technikával történt évekkel korábban, és a tavalyi döntés - amire képviselõ úr is hivatkozott - a törökszentmiklósi gyárat érintette.

A gyár termelése évek óta a CLAAS Hungária termékcsoportjára állt rá, szinte kizárólag a CLAAS-termékeket gyártják. Olyan feltételekkel történt az értékesítés - természetesen pályázat után -, amelyben a foglalkoztatási kikötésen kívül a termékszerkezet korszerûsítése is követelmény volt. A gyár átvételét követõen az új tulajdonosok - megtartva és betartva a szerzõdésben vállalt kötelezettségeiket - például 20-25 millió márkás beruházást hajtottak végre, és a korábbi 300 fõ helyett már közel 400 fõt foglalkoztatnak, és további létszámfejlesztést is terveznek.

A CLAAS jelenleg mintegy 50 millió márkás forgalmat bonyolít le évente a magyar beszállítókkal. Ez a néhány adat talán meggyõzõen igazolja, hogy ebben az esetben sem piacot vett a CLAAS, hanem egy térség, egy gyár termelési hagyományaira és emberi kapacitásaira építve folytatja azt a termelést, amit korábban is megszoktunk.

Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap