Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Nehéz helyzetben vagyok, mert közismerten nem foglalkozom választási kiadványok szerkesztésével. Ami miatt mégis szükségesnek tartottam, hogy elvállaljam miniszterelnök úrhoz idézett kérdésére a választ, az volt, hogy van néhány olyan mondanivalóm, amely talán közérdeklõdésre tarthat számot. Mielõtt még ebbe belekezdenék, azt megemlíteném, hogy én is szoktam böngészni a levelesládát. Ebben a levelesládában nagyon sokfajta ígéretet olvasok, és azt kell mondjam, hogy ez még a mértéktartó ígéretek közé tartozik. A rend kedvéért szeretném, ha ezt tudná. (Dr. Pusztai Erzsébet: Milyen mértéket jelent?)

Mi az alapja az ígéreteknek? Képviselõ úr téved. A tb-járulék, a munkáltatói tb-járulék 1994-ben 54 százalék volt. Ebben az évben 49 százalék, tehát ténylegesen 5 ponttal csökkentette a kormánytöbbség a tb-járulék terhét. (Dr. Pusztai Erzsébet: A hozzájárulás mennyi?) A társasági adó Békesi László szocialista képviselõ úr javaslatára a parlament támogatásával ebben a ciklusban 36 százalékról 18 százalékra csökkent. A személyi jövedelemadónál egy cikcakk volt: volt egy emelés, és utána pedig beállt az a személyi jövedelemadó-terhelés, ami a ciklus elején volt.

Úgy gondolom, ezek olyan tények, amelyek azt mutatják, hogy ebben a kormánytöbbségben megvan a szándék arra, hogy a terheket csökkentse, felelõtlen ígéreteket nem tesz. Ezeket a lépéseket megtette. Azt gondolom, az ígéreteket úgy lehet beváltani, ahogy a kiadások területén a reformok elõrehaladnak. A kiadásokban a reformok teremtik meg annak alapját, hogy a bevételeknél el lehessen vállalni egy további adócsökkentési szintet.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap