Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A szabad társadalmi rend, a demokrácia intézményrendszere számára a szervezett bûnözés jelenti a legnagyobb veszélyt. Magyarország ma nemcsak menekülési teret és pihenõhelyet jelent a bûnözõknek, hanem sokkal inkább operációs területet, sõt ki lehet mondani, hogy az ország Kelet és Nyugat bûnözõinek forgószínpadává vált.

Az olajkereskedelmen kívül számos szervezett bûnözõi csoport, banda jelent meg a vendéglátóiparban, a szórakoztatóiparban, a kábítószerpiacon vagy a prostitúcióban. Be kell ismerni, hogy bármilyen áldozatos munkával dolgoznak a bûnüldözõ szervek, munkájuk nem több, mint tû keresése a szalmakazalban - jelentette ki Tonhauser László ezredes, az ORFK fõosztályvezetõje a "Jelenségek az európai szervezett bûnüldözésben" címû konferencián. Kifejtette, hogy a szervezett bûnözés napok alatt lebonyolít földrészeket is átlépõ ügyleteket. Kikerülhetik a bürokráciát, mert hatalom és pénz van a kezükben, amely gátlástalan erõszakkal párosul, ezzel korrumpálhatják a kis fizetésû köztisztviselõket és a politikai hatalom megvásárolható döntéshozó képviselõit. Semmi nem áll útjukba, sem erkölcs, sem törvény, míg a kormány elvész a paragrafusok útvesztõjében. A rendõrségnek közben nem áll rendelkezésére megfelelõ pénz és ember a jog betartására, így valójában vakrepülést folytat. (Zaj.)

A szervezett bûnözés elleni harc alfája és ómegája a mögöttük álló vagyoni háttér felszámolása lenne, ebben elõrelépés nem történt. A határok megnyitásával a külföldi bûnözõk is ellepték az országot. Budapest és vonzáskörzete a szervezett bûnözés centrumává lépett elõ. Az alvilágban megtörtént a területfelosztás, mintegy 8-10 csoport különíthetõ el. Egy-egy csoport 10-15 fõbõl áll, akikhez testõrök, sofõrök és végrehajtó emberek csatlakoznak, így létszámuk elérheti a 150-200 fõt is. Külön ügyvédi csoport védi õket. Fenyegetési céllal robbantanak, amelyek nemcsak a bûnözõkben, hanem a lakosságban is félelmet keltenek.

Ennek köszönhetõen felszabadult és virul az illegális fegyverkereskedelem. A bandák felfegyverzése már megtörtént, mivel pénzükért a délszláv háború zsoldosaitól a gyorstüzelõ eszközöktõl kezdve a rakétáig bármit megszerezhetnek. A fokozódó bûnözéssel, a jól szervezett bûnbandákkal szemben a rendõrség tehetetlen, amely mind létszámában, mind pedig anyagi ellátottságában egyre erõtlenebbé válik.

Bandaháború dúl Szegeden is, ahol a közelmúltban a Kálvária téren összetûzés robbant ki mintegy száz felfegyverzett külföldi állampolgár között, akik a prostitúció területi felosztása miatt támadtak egymásra. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) Az elõállított személyek között voltak románok, ukránok, palesztinok, szíriaiak, izraeliek, libanoniak, törökök és marokkóiak. Az igazoltatás során elõkerült két Skorpió géppisztoly, két parabellum pisztoly és a többi.

Kérdezem államtitkár úrtól: fûzõdik-e politikai érdeke a kormánynak vagy valamilyen hatalmi csoportnak ahhoz, hogy a szervezett alvilágot felszámolják?

Várom államtitkár úr válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap