Molnár Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

MOLNÁR GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Igen tisztelt Miniszter Úr! A kormány '96 márciusában, azaz kettõ évvel ezelõtt egy határozatban döntött arról, hogy az 1 milliárd márkás német hitelbõl 30 millió márkát, azaz körülbelül 3 milliárd forintot különít el a lakóépület-állomány energiatakarékossá való felújítására.

(15.40)

Ez becslések szerint körülbelül ötezer panellakás vagy ilyen típusú lakás részleges vagy teljes felújítását teszi lehetõvé. Mint tudjuk, Magyarország lakosságának egyötöde él ilyen típusú lakásokban. Ezeknek az állapota jelenleg talán megfelelõnek mondható, de a tömeges felújításuk a közeljövõben elkerülhetetlenné válik.

A kormánydöntés szerint a banki kamat kétharmadát az állami költségvetés vállalja át, egyharmadát pedig a hitelfelvevõnek kell vállalni, ez körülbelül jelenleg 9-10 százalékot jelent.

A lakosság jelenlegi pénzügyi lehetõségei mellett, tisztelettel kérdezem a pénzügyminiszter urat, lesz-e, van-e fizetõképes kereslet, ha figyelembe vesszük a futamidõt, figyelembe vesszük azt, hogy körülbelül 800 ezer-egymillió forint a teljes felújítás, körülbelül 4-600 ezer forint a részleges felújítás, ami azt jelenti, hogy 8-10 ezer forint terhet jelent egy-egy hiteligénylõnek ennek a hitelnek az igénybevétele. Tehát van-e hitelképes, van-e fizetõképes kereslet erre a hitelformára, ez kérdésessé teheti-e esetlegesen hosszú távon a hitel hozzáférhetõségét? Ezek alapján kérdezem, hogy az elmúlt két év tapasztalatai szerint a hitelkonstrukció igénybevétele területén mik a személyes tapasztalatai, mennyien használták fel ezt a hitelt, és milyen további igények vetõdtek fel, mik a lehetõségek ezen a területen.

Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap