Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! A kormány 1996-ban a 105. számú rendeletében döntött úgy, hogy egy speciálisnak nevezhetõ felújítási célt támogatni kell a központi költségvetésbõl, ez pedig az energiamegtakarítást eredményezõ lakásfelújítás. Ehhez bárki - vállalkozó, gazdasági társaság, önkormányzat, magánszemély - támogatott kölcsönt igényelhet e kísérleti jellegû programban részt vevõ kereskedelmi bankok által meghirdetett feltételek szerint.

Ennek alapján mintegy 1000-1200 lakás felújítási munkálatainak elvégzéséhez több mint 320 millió forint került kihelyezésre. Tudom, ez a szám nem túl nagy, ha figyelembe vesszük, hogy az ország iparosító technológiával készült épületállományának még a képviselõ úr által említett számnál is nagyobb hányada, közel fele gyengén hõszigetelt. E konstrukció azonban csak tavaly õsszel indult, s újabb lendületét várjuk a fûtési szezon végétõl, ugyanis az ilyen jellegû munkák csak ilyenkor végezhetõk, s nem utolsósorban a március elején hatályba lépett társasházi törvény módosításától, mely megkönnyíti a döntéshozatalt.

Lehetõség van a piaci kamatszint egyharmadán 75-90 százalékig fedezni a beruházás költségeit. Azonban felhívom a tisztelt képviselõ úr figyelmét arra is, hogy más, kedvezményes, jóval régebben mûködõ konstrukció is létezik, mely a felújításialap- képzéshez kapcsolódik. A 106/1988. kormányrendelet alapján a lakásszövetkezeti és a társasházi lakóépületek közös tulajdonú részeinek felújításához, korszerûsítéséhez, a felújítási alap pénzeszközeit kezelõ pénzintézettõl felvett kölcsönök törlesztésének megfizetéséhez az állam támogatást nyújt. A támogatás mértéke a havi törlesztõ részlet fele, de ez az esedékes kamat összegét nem haladhatja meg. Az egész futamidõre vetítve a kölcsönadós terhe mindössze néhány százalék kamat.

Adataink szerint a társasházak, lakásszövetkezetek évrõl évre növekvõ mértékben támaszkodnak erre a forrásra.

Nem szabad megfeledkezni a takarékpénztáraknál tavaly már 300 ezer, s az idén további, várhatóan jelentõs számú szerzõdésben realizálódó megtakarítási és ezek alapján nyújtható hitelállományról, melyet elsõsorban felújításra és korszerûsítésre kívánnak felhasználni a takarékoskodók.

Legvégül szeretném megemlíteni az országos épület- és hõszigetelési programot, mely a központi Környezetvédelmi Alapból lakásonként 60 ezer forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a külsõ hõszigetelési munkákhoz.

Mindezek alapján tehát számos lehetõség van, látható, hogy a kormány igyekszik ezekrõl gondoskodni, és bízunk benne, hogy a lakosság ezeket fokozatosan igénybe is veszi.

Kérem mindezek alapján a tisztelt képviselõ urat, hogy a válaszomat elfogadni szíveskedjék. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap