Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Bár remélem, a lelkisegély- telefonszolgálatoknak nem sok közük van a privatizációhoz, azért köszönöm, ha válaszol a kérdésemre.

A lelkisegély-telefonszolgálatok mûködése rendkívül nagy jelentõségû, hiszen nagyon sok ember számára az utolsó szalmaszálat jelenti lelki válsághelyzetben. Nagyon sok esetben ilyen telefonbeszélgetés jelenti az öngyilkosság elõtti utolsó kapcsolatot a világgal. A szolgálat lelkes, az esetek többségében önkéntes munkatársaival való beszélgetés csökkenti a telefonáló végsõ kétségbeesését, így megakadályozható számtalan öngyilkossági kísérlet.

Most veszélybe kerültek ezek a telefonszolgálatok. A Matáv értesítést küldött az eddig ingyenes vagy kedvezményes telefonvonallal rendelkezõ szolgáltatásoknak, hogy 1998. június 30- tól már nem tudják biztosítani a korábbi telefonvonalakat, ha pedig ingyenesen hívható zöld számmá alakítják át, akkor a hívott félnek fizetnie kell a díjat.

Ma e telefonszolgálatok finanszírozása megoldatlan. Természetesen nem gondolom, hogy a piacgazdaságban a Matáv feladata lenne ennek a kérdésnek a megoldása, és nagyon szép, hogy mégis komoly lépéseket tett.

Azt hiszem, további részletes indoklást nem igényel, hogy miért alapvetõen fontos a lelkisegély-telefonszolgálatok mûködése. Dr. Gönczöl Katalin, az emberi és állampolgári jogok biztosa külön felhívta erre a figyelmet az öngyilkosságokról készített jelentésében. Már egy-két öngyilkosságot megkísérelt, és ezt követõen gyakran napokig, esetleg hetekig tartó intenzív kezelést igénylõ ember kórházi ellátási költségébõl fedezhetõ volna egy-egy telefonszolgálat költsége.

A Matáv felajánlotta, hogy a zöldszám-szolgáltatás egyszeri belépési díját elengedi, sõt alapítványánál pályázni lehet a finanszírozásra, de sajnos ez nem oldja meg a telefonszolgálatok folyamatos mûködtetését.

Kérem, miniszter asszony, válaszoljon arra, mit fog tenni a kormány annak érdekében, hogy 1998. július 1-jétõl ne szûnjenek meg az ingyenes lelkisegély- telefonszolgálatok; és hozzáteszem: mit fog tenni annak érdekében, hogy hosszú távon mûködésük finanszírozható legyen?

Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap