Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Asszony! Bár bevezetõjében azt mondta, hogy vajmi kevés köze van a privatizációhoz a lelkisegély-szolgálatnak, áttételesen mégis, hiszen a telefontársaságok ma már magántársaságok. Éppen ebbõl adódik a válasz lényege is, hiszen amint képviselõ asszony is helyesen mondotta, a kormánynak arra nincsen lehetõsége, hogy magántársaságoknak olyan tartalmú utasítást adjon vagy üzleti döntéseibe beavatkozzon, hogy bizonyos karitatív tevékenységeket ellássanak.

(15.50)

A Matáv sem kormányintenciók alapján végezte ezt a tevékenységet, hanem évek óta foglalkozik ezzel a szolgáltatással. Nyilván felismerte a Matáv is - mint ahogy nem is vitatható -, hogy a lelkisegély-telefonszolgálatok a talán legfontosabb kríziselhárító lehetõségek az országban. Meg kell jegyeznem azonban, hogy a szolgálatok száma az elmúlt évben jelentõsen szaporodott, annak ellenére, hogy központi finanszírozásuk nem volt megoldva. Részben önkormányzati, részben pályázati pénzekbõl tartották fenn magukat, és ehhez járult hozzá a Matáv ingyenes vonala is. Mint a képviselõ asszony is említette, nem megszüntetni óhajtja a Matáv a vonalat, hanem a mai technikai, jogi, adózási követelményeknek megfelelõen átalakítva a zöld szám bevezetését kezdeményezte.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy ezt hogyan tette a Matáv. Jó néhány hónappal a megszüntetés elõtt közzétette ezt a szándékát, és eddig az ideig fenntartja ezt a szolgáltatást, azzal, hogy az ingyenességet biztosítja is.

Tájékoztatom a képviselõ asszonyt arról is, hogy az üggyel a Népjóléti Minisztérium mint fontos, kiemelten kezelendõ üggyel foglalkozott, és ennek következtében az elmúlt év novemberében a Lelkisegély-telefonszolgálatok Szövetségével kötött egy szerzõdést, amely szerzõdés értelmében a mûködést készpénztámogatással segíti. Úgy gondolom, ez az a lépés, amely elindíthatja ennek egy kiterjesztett változatát a lelkisegély- szolgálatok fenntartása vagy megmentése érdekében, és ez végig a szövetség egyetértésével és együttmûködésével történik.

A finanszírozás hosszú távú megoldása:

Ha elfogadjuk azt, hogy ez egy közegészségügyi feladat, akkor ez csak akkor jár eredménnyel, ha annak az ellátása magas színvonalon történik, ha a szolgáltatást folyamatosan tudják nyújtani, amihez, ha a kormány, illetõleg a parlament úgy találja, a folyamatos, megfelelõ finanszírozást költségvetési forrásokból fogja majd biztosítani.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap