Garai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GARAI ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A munkanélküliség igen sok család életét keseríti meg napjainkban. A munkanélküliség hátterében számos ok állhat: a termelõkapacitások kényszerû leépülése, a struktúraváltás, a szakismeret és képzettség hiánya.

Máskor a megfelelõ és magas szintû szakképzettség nem ott áll rendelkezésre, ahol kellene. Ennek egyik oka a munkaerõ mobilitásának hiánya, mely közvetlen összefüggésben lehet a lakáshelyzettel. Elképzelhetõ, hogy nem sok, de jól képzett vagy speciális képzettségû, esetleg más lakhelyû munkaerõ alkalmazásán múlik nagyszámú, helyi munkanélkülit alkalmazó vállalkozás beindítása.

Információim szerint ilyen helyzetben a beruházó vállalkozók egy része - közösen a helyi önkormányzattal - valamilyen formájú állami támogatás bevonásával hajlandó lenne belépni a lakásépítés finanszírozásába. Az így felépült lakások késõbbi hasznosítása sokféle formában történhetne - például bérlet vagy tulajdonosváltás -, de mindenféleképpen növelné a mobilitást a lakáspiacon, indirekt módon csökkenthetné a munkanélküliséget, és véleményem szerint a vállalkozói pénzforrások bevonásával - itt természetesen elsõsorban nagyobb cégekre gondolok - növelhetné az épülõ lakások számát is. Érdemes-e ezen elgondolkodni?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap