Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Röviden az a válaszom, hogy feltétlen érdemes ezen elgondolkodni, sõt, tenni is érdemes ennek érdekében, hiszen egy bõvülõ munkaerõpiacon - és ezzel számolhatunk párhuzamosan a gazdasági növekedéssel a következõ években - immáron egyre inkább a strukturális foglalkoztatási feszültségek lesznek jellemzõek nemcsak a Dunántúl bizonyos régióiban, hanem remélhetõen Magyarországon több más helyen is.

Ezek pedig regionális és minõségi kvalifikáltsági okból keletkeznek - ön is utalt rá a kérdésében. Úgy hiszem, a mobilitást sokfajta eszközzel kell elõsegíteni. A kormány éppen a múltkori ülésén döntött arról, hogy az utazási költségek bizonyos átvállalásával - a munkásszállítás és a lakhatási költségek részbeni átvállalásával - hogyan segíthetõ elõ az, hogy a munkaadó és a munkavállaló egymásra találhasson.

Biztos vagyok abban, hogy bizonyos térségekben megkerülhetetlen lesz az a konstrukció is, amit ön ajánl, hogy tehát a térség szereplõi felelõsen összefogva tegyék vonzóbbá a munkavállalók számára a térséget úgy is, hogy a kvalifikált - és ezzel az alacsony kvalifikáltságú munkát és munkahelyet is magával hozó - munkások számára külön feltételeket teremtsen. Ez nem példa nélküli Európában, más munkaerõpiacokon. Biztos vagyok benne, hogy Székesfehérváron és környékén például, ahol most már éppen bérverseny van, a vállalkozók gondolkoznak ezen a konstrukción, és az önkormányzatoknak egyre inkább érdekük lesz, hogy ilyen irányban közös megoldást találjanak.

Most ez a fajta változássor azért is nagyon aktuális, mert a foglalkoztatásban az elmúlt évben megtörtént az a fordulat, amely immáron egyre több új munkahely megjelenésében érhetõ tetten, és ez a versenyszituáció bizony egyik oldalon a minõségnek kedvez, a másik oldalon pedig azokat a kényszereket hozza magával, amire ön is utalt. Summa summarum: az a régió, amelyik meg akarja tartani a minõségi munkaerõt (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) és a munkát, ilyen megoldásokat fog keresni a késõbbiekben.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap