Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! A képviselõ úr által említett esetek nem kezelhetõk egyformán, mivel nem azonos típusú szervezetekrõl van szó.

A Pillér I. Befektetési Alap esetében olyan befektetési alapról van szó, amely az 1993-as induláskor meghirdetett módon ingatlanokba fektet. Az ingatlanok értéke, illetve értékesíthetõsége erõsen függ a piaci viszonyok alakulásától, így természetesen a hozam sem garantálható elõre. Az alap azonban - bevételeinek függvényében - rendszeresen fizet hozamot. Mivel a Pillér I. Befektetési Alap, ezért rá a befektetési alapokról szóló törvény elõírásai vonatkoznak, ennek megfelelõen az Állami Pénz- és Tõkepiaci Felügyelet a törvényben elõírt módon rendszeresen ellenõrzi az alap mûködését, illetve helyszíni ellenõrzéseket is végez. Eddig szabálytalan mûködésre utaló jelzést nem sikerült földerítenie.

(16.10)

A Westminster és a City Alapoknál közös jellemzõként elmondható, hogy olyan konstrukció révén jöttek létre, ami az induláskor adókedvezmény igénybevételét tette lehetõvé a befektetõk számára. A Westminster esetében ehhez még hozzájárult az is, hogy a befektetõk a társaság indulásakor opciós díjat is kaptak, ezáltal is külön bevételhez jutottak, mivel a társaságnak lehetõséget nyújtottak arra, hogy a részvényeiket meghatározott idõre visszavásárolják.

Közös jellemzõje a két társaságnak, hogy rájuk a gazdasági társaságokról szóló törvény vonatkozik, e törvénynek megfelelõen tulajdonosi ellenõrzés alatt állnak, a részvényeseknek a közgyûlésen, illetve a vezetõ testületekben van joguk az érdekeik érvényesítésére. Az Állami Pénz- és Tõkepiaci Felügyelet feladata ezekben az esetekben arra korlátozódik, hogy az információk törvények által megkövetelt nyilvánosságra hozatalát megkövetelje.

Az említett tõkeleszállításra azért volt szükség, mert az induláskori beszámítási érték és a piaci érték eltér egymástól, és ilyenkor a törvény erre kötelezi az érdekelteket.

Mindezek alapján azt tudom mondani, hogy a hatósági ellenõrzés rendszeres, de az ellenõrzés önmagában a gazdálkodás nyereségességét természetesen nem tudja biztosítani.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap