Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! 1991 óta állandóan növekvõ igényeket támasztunk a földhivatalok munkájával szemben. Megsegítésük, fejlesztésük véleményem szerint mindig késve történik.

Meghoztuk az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényt, a feladatok azonban tovább nõnek. Egyre fontosabb tényezõ lesz a hivatali gárda továbbképzése, szakmai kvalifikációja, ma azonban az ingatlan-nyilvántartási területen dolgozóknak nincs felsõ fokú képzési lehetõsége. Legalább fõiskolai szinten célszerû megoldani a szakirányú felsõ fokú képzést. Ezzel elkerülhetõ a nemkívánatos kontraszelekció, biztosítható a fejlesztésekre való fogékonyság, a társadalmi megbecsülés.

A tényleges létszámérintettség az ország földhivatalaiban 6-7 ezer fõ, melyet kiegészít a jelzálogbanknál, a nagy ügyvédi irodáknál, a biztosító társaságoknál szükséges létszám.

Kérdezem a miniszter urat:

Egyetért-e a vázolt szakterület ilyen irányú megsegítésével? Volt-e ilyen irányú egyeztetés a Mûvelõdési Minisztériummal? Tervezték-e ezt a felsõ fokú képzést?

Tudomásom van róla, hogy Kecskeméten a Fõiskolai Egyesülés örömmel felvállalná ezt a feladatot. Kérem miniszter urat, támogassa ezen törekvést! A földhivatalok színvonalas, biztonságos mûködése a piacgazdaság egyik fontos sarkköve. Ahhoz, hogy a földhivatalok sikerrel tudják teljesíteni a feladataikat a jövõben is, mindenképpen szükséges a megfelelõ szakmai képzés biztosítása.

Várom a válaszát, miniszter úr! (Taps a Fidesz és az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap