Izsó Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársak, Miniszter Úr! Mikor ezt a kérdést fogalmaztam, gondban voltam, hogy a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszterhez, vagy önhöz intézzem mint földmûvelésügyi miniszterhez a kérdést, de a gazdálkodást, a mezõgazdálkodást többnek tartottam és tartom, ezért úgy választottam, hogy öntõl kérdezem meg.

Mint környezetvédelmi bizottsági taghoz, többször fordultak hozzám öntözéssel foglalkozó gazdálkodók, hogy a Nagyalföld térségében, az ott megépített csatornák viszonylatában, például a Nagykunsági öntözõcsatornában, a Villogó-csatornában, a Hortobágy- csatornában és mellékágaiban - sorolhatnám tovább is - az öntözési idõszakban és az öntözési idõn kívül is olyan szennyezettségû öntözõvíz van, amely megkérdõjelezi az öntözhetõség kritériumát is. Fõleg rizstermeléssel foglalkozó gazdaságok, amelyek igen jelentõs vízdíjat fizetnek, hektáronként akár 10-15 ezer forintot is, panaszkodnak, hogy az öntözõvíz a dús szerves anyagokon kívül még mosószereket és más szervetlen anyagokat is tartalmaz. Az ilyen tartalmú öntözõvíz használati értéke bizonyára nem érheti el a kitûzött célt. Ennek indoklásától az adott két perc rövidsége miatt most eltekintenék, és kérdezném a miniszter úrtól:

1. Hogyan próbálja a minisztérium az öntözõvíz minõségét javíttatni vagy javítani?

2. Gondolt-e a minisztérium arra, hogy a szennyvizet adó községek, városok szennyvizét szikkasztásos úton, erdõtelepítéssel, és annak öntözésével oldják meg?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt és a Magyar Demokrata Néppárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap