Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselõ Úr! Egy nagyon fontos kérdésre irányította rá a figyelmet, amellyel, azt hiszem, folyamatosan és a közeljövõben még intenzívebben kell foglalkozni: ez az öntözéses gazdálkodás kérdése.

Azt hiszem, egyikünk számára sem lehet vita tárgya, hogy öntözés nélkül Magyarországon mezõgazdálkodást folytatni rendkívül kockázatos, sõt szinte lehetetlen. Ennek érdekében különösen a vízhasználattal kapcsolatos kérdéseket a helyükre kell tenni.

Azt, hogy mit tesz a kormány a vizek tisztítása érdekében, úgy szeretném önnek megválaszolni, hogy a kormánynak, illetve a minisztériumnak a feladata az, hogy olyan törvényeket hozzon, amelyek kikényszerítik a víz tisztaságát, és ezzel kapcsolatosan a természetvédelmi törvényben és más törvényekben is találunk utalásokat, szankcionálási lehetõségeket; gondolok itt különösen a szennyvízvédelmi bírságra, a környezetszennyezési bírságra. Ezeket, én úgy vélem, lényegesen célirányosabban kellene alkalmazni, és ennek a jogi feltételei biztosítottak.

Ami az erdõtelepítésekkel történõ szennyvízhasznosítást illeti: azt hiszem, azért ezt a kérdést nagyon árnyaltan kell megközelíteni.

(16.20)

Elõször is tudjuk azt, hogy a természetvédelmi, illetve az erdõk védelmérõl szóló törvény egyértelmûen leszögezi, hogy erdõbe szennyvizet elhelyezni szigorúan tilos. Sajnos nem mindenhol tartják be ezt a törvényi elõírást. Vannak olyan megoldások is, ahol telepített, ritkább fás területekre bocsátják ki a szennyvizet. Azonban szeretném azt is elmondani: én magam ennek a megoldásnak nem vagyok híve. Ha lehet látni ilyen területeken csenevész fákat, erdõket, amelyek tönkremenõfélben vannak, az egyértelmûen abból adódik, hogy szennyvizet eresztettek oda. Tehát a megoldás a szennyvizek kezelése, a szennyvizek megfelelõ derítése és az ehhez szükséges fedezetek elõteremtése.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap