Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! '97. január 1-jén lépett hatályba az adózás rendjérõl szóló törvény azon elõírása, miszerint a magánszemélynek az adóazonosító jelét közölnie kell - pont az elõbb elmondott okok miatt.

Az állami adóhatóság az adatszolgáltatásra rendszeresített egy olyan formanyomtatványt is, amely lehetõvé teszi az úgynevezett természetes azonosítók alkalmazásával történõ adatszolgáltatást - például név, lakcím s a többi - pont azért, hogy megkönnyítse a rendszer mûködését. Sok szervezet még e természetes azonosítókat is hiányosan szerezte be, ezért adatszolgáltatási kötelezettségét is csak hiányosan tudta teljesíteni. E hiány - természetesen már határidõn túl - pótolható oly módon, hogy az adatszolgáltatásra kötelezett szerv utólag beszerzi a magánszemély adóazonosító jelét, illetve a hiányzó természetes azonosítókat.

Az adományozott szervek adatszolgáltatása kontrollinformációt biztosít a közérdekû adomány kedvezményének jogszerû igénybevétele ellenõrzéséhez. Az ellenõrzés azért elengedhetetlen, mert minden adományozott 100 forintból - tekintettel az adókedvezményre - 30 forintot valójában az állam biztosít. A kontrollinformáció teszi lehetõvé azt, hogy az adózó közremûködése nélkül történõ úgynevezett egyszerûsített adóellenõrzés megtörténhessen. Az adományozott szervezetek hiányos adatszolgáltatása azzal, hogy a kontrollinformációk nem találkoztak a megfelelõ bevallási adatokkal, az adományozókat hozhatja kényelmetlen helyzetbe, hiszen bizonylatokkal kell igazolni a preferált célú adományozás megtörténtét. Jelenleg tehát nem feltétel az adóazonosító jel szerepeltetése, viszont úgy vélem, hogy a jövõben ez egy megfontolandó lépés lehet.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap