Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyûlés! Normálisan mûködõ demokráciákban, ahol a gazdaság jól prosperál, felfelé ívelõ pályán halad, az állami túladóztatás nem szükségszerû. Az egyre többféle és egyre magasabb adók és egyéb sarcok kivetésére az a kormány kényszerül, amely gazdasági tévúton jár, mégpedig a saját maga választotta tévúton; ahol hibás a diagnózis, a helyzetértékelés, hibás a terápia, a gyógymód, a restrikciós gazdasági és pénzügyi politika - közben folyik az állami szférában a pazarló gazdálkodás.

Kormányunknak már meg kellett volna szüntetnie az állami túlköltekezést és pazarlást ahhoz, hogy csökkenteni lehessen az adóelemeket és az adókat. Hatékonyabban kellene védeni a köztulajdont, be kellene hajtani az állami vállalatok s a többi nagy összegû adó- és járuléktartozásait, és nem kellene engedni a Pál László-féle 13 milliárdos Mol-köztartozást. Ezzel szemben a sarcpolitikában következetes a kormány.

Az autósok az a réteg, amelynek tagjairól a legtöbb bõrt húzza le az állam. Ha valaki új autót vesz, a vételár felét az államnak fizeti be különbözõ adók formájában. A benzinnél és a gázolajnál ez az arány 70 százalékos. Az újabb üzemanyagár-emelések növelik a feketegazdaságot, csökkentik a gazdaság versenyképességét, növelik a munkanélküliek számát, hátrányosan hatnak a bruttó hazai össztermék alakulására. Az átlagos havi nettó jövedelemhez viszonyítva nálunk a benzin ára ötször olyan magas, mint Németországban. A gazdaságra semmilyen negatív hatást nem gyakorolna, ha a 77 forintos jövedéki adót az anyagár szintjére, azaz 40 forint körülire csökkentenék. Ez 27 forintos egyszeri benzinárcsökkenést jelentene.

A társadalom túladóztatásának általános erkölcsromboló hatása rendkívül káros. A becsületes embereket adócsalásra kényszeríti, mivel a megélhetése miatt mindenki kibúvókat keres a magas adóterhek alól.

Kérdezem miniszter úrtól: miért kényszeríti a becsületes embereket adócsalásra a kormány? Várom megtisztelõ válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap