Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Tekintettel arra, hogy ez a négyéves ciklus utolsó elhangzott kérdése - ha jól értem -, módom van rá, hogy röviden és velõsen kíséreljek meg választ adni egy olyan kérdéskörre, amely egyébként valószínûleg több órás választ igényelne (Dr. Homoki János bólint.), ha módom volna rá, és ha módot adnának rá.

Azt gondolom, ha a képviselõ úr megkérdezi az ország állampolgárait, hogy az adó magas-e, akkor valószínûleg azt fogják mondani, hogy az adó magas. (Dr. Homoki János: Nagyon magas!) Ha viszont azt fogja kérdezni, hogy vajon a jövedelem kevés-e, akkor azt fogják mondani, hogy a jövedelem kevés. (Dr. Homoki János: Így igaz! Ez a valóság!) Valószínûleg tulajdonképpen nem az adó magas, hanem a jövedelem kevés, képviselõ úr. A nemzetközi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy Magyarországon az adószint egy adott jövedelembõl nem magasabb az európai átlagnál, csak alacsony a jövedelemszint. Erre egyetlen válasz van: magasabb jövedelem kellene. A magasabb jövedelemhez magasabb teljesítményekre van szükség az országban.

Azt gondolom: az, hogy a feltételek megteremtõdtek arra, hogy Magyarországon a gazdasági teljesítmények növekedjenek, egy kiegyensúlyozott helyzetben növekedjenek, ez reményt jelent arra, hogy magasabb jövedelem legyen, és akkor mindenki örömmel fog ilyen adót is fizetni, mert a magasabb jövedelembõl ezt majd el lehet viselni. Remélem, hogy a jövõben ez fog történni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap