Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetsége kezdettõl szorgalmazza a kisebbségek parlamenti képviseletének megoldását. Fontosnak tartjuk, hogy a kisebbségek ezzel a jogosultsággal rendelkezhessenek. (Zaj.)

Támogattuk kezdettõl fogva, hogy a pozitív diszkrimináció elve alapján találjuk meg közösen a megoldást. Volt erre vonatkozó szabaddemokrata javaslat a Ház asztalán; sajnos a múlt héten a szavazás során ez az elõremutató, a nyugat-európai gyakorlatot is magába olvasztó javaslat itt nem kapta meg a szükséges többséget, a szükséges támogatást. Mi a magunk részérõl fontosnak tartjuk azt, hogy a megoldás mindenképpen a magyar közjogi rendszerbe illeszkedjen és az alkotmányosság alapján álljon. Nem tudjuk jó szívvel támogatni azt a javaslatot, amellyel kapcsolatban alkotmányossági aggályok merülhetnek föl.

Tisztelt Ház! Azzal, hogy a mai napon döntünk ebben a kérdésben, tulajdonképpen abban is döntünk, hogy 2002-ben lehet csak elõször alkalmazni ezt a megoldást. Ha valóban csak 2002-tõl lehet alkalmazni, akkor véleményünk szerint erre a sietségre, amire a mai döntés alapozódik, nincs szükség. (Közbeszólás: Semmit nem szégyelltek!) Újra, új szemmel érdemes átgondolni a szabaddemokraták által javasolt elvek alapján a kisebbségek parlamenti képviseletének megoldását. Erre van mód. Ez lehet a következõ Országgyûlés elsõ fontos feladata, hiszen magunk is érezzük annak súlyát, hogy ebben a kérdésben a megoldást mind a hazai kisebbségek, mind a magyar, mind a nemzetközi közvélemény várja tõlünk. De ezzel magunknak is tartozunk.

Ezért, tisztelt Ház, mi azt javasoljuk, hogy a tisztelt Ház csak olyan törvényjavaslatot támogasson, amellyel kapcsolatban az általam említett aggályok nem merülnek föl.

Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap