ERTSEY KATALIN (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Ékes képviselőtársamnak szeretném jelezni, hogy önök, illetve a kormányoldal rendszeresen a francia példát hozza, amikor éppen a családi adózást akarja megindokolni. Ilyenkor mindig felszólalok, hogy bocsánat, azt a francia támogatási rendszert akarják önök példaként venni, ahol 3 hónap után visszamennek? Én azt gondolom, nem ez az ideális. Valahol a 3 év és a 3 hónap között van az, ami a mai gazdasági lehetőségeket figyelembe véve ideális vagy legalábbis optimális lehetőség az, hogy a látszólagos védelem - és erről beszéltem tegnap is a miniszterelnök úrnak - pontosan abba a helyzetbe hozza az anyákat, hogy eleve nem is veszik föl a szülőképes korú nőt, mert pontosan tudják, hogy ha 3 évig elmegy gyesre, utána még eddig ki kellett fizetnie a felgyűlt szabadságát, ami őszintén, ez valóban egy nonszensz.

(15.30)

Most ezután részmunkaidőre kötelezi, és most még ebben a törvényben rögzíti, a járulékfizetést is ehhez köti.

A népesedéssel foglalkozó demográfusok műhelyében ott van abban teljes konszenzus Magyarországon és Európában egyaránt, hogy nem a részmunkaidő, hanem a rugalmas foglalkoztatási, munkavégzési formák - és nem a rugalmas munkaidő, ahogyan az előbb korrigáltam -, az hozza el azt a fajta változást, amit önök látni szeretnének, és amit mi is látni szeretnénk.

Kérem, higgye el, hogy Németországban, és sajnos azt kell mondanom a volt munkaügyi miniszternek is, hogy pontosan Hollandiában is próbálnak most visszajönni abból a csapdából, amelybe a 70 százalékos részmunkaidős foglalkoztatással zárták magukat, mert csökkennek a születésszámok. Németországban pontosan az egykeresős (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) családmodell miatt csökkennek a születésszámok.

Kérem, hallgassanak a szakemberekre, még hogyha urambocsá!, azokból politikusok lettek, akkor is. Köszönöm szépen. (Taps az LMP és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage