SZABÓ TIMEA (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Mirkóczki Ádám felvetéseire szeretnék reagálni. Sajnálom, hogy vagy nem vett részt a vita elején, vagy nem figyelt oda a vitára, de akkor most kezdjük újra ezt a kört.

Preambulum, amit már nagyon részletesen megvitattunk itt, csak miután külön a 2. ajánlási pontot mondta: nincs bajunk azzal, mi a 3.-at szeretnénk kiegészíteni azzal, hogy igen, a családok sokszínűsége. Elmondtam azt, hogy itt a hierarchizálást nem tartjuk elfogadhatónak, de egyébként ezt nem én mondom, és nem csak az LMP mondja. Az 14/1995. és a 154/2008. Ab-határozat ugyanezt mondja ki. Balog Zoltán államtitkár úr az ENSZ előtti meghallgatásán az év közepén, június, nem tudom pontosan, hányadikán, ugyanezt mondta el. Tehát nemcsak minket kritizál, vagy a mi értékrendünket vonja kétségbe ilyenkor, tisztelt képviselőtársam, hanem egyébként a kormány államtitkáráét is.

A másik a 37. ajánlási pont, a családjuktól elválasztott gyerekek kérdése. Egyébként kezdem azt hinni, hogy Gaudi képviselőtársuk azért nincs jelen, mert minden haja szála égnek állna, hogy önök ennyire nincsenek tisztában a nemzetközi emberi jogi egyezményekkel, meg a hazai jogrenddel sem ezek szerint. Itt a New York-i egyezményre hivatkozunk. Ha egy picit tanulmányozná ezt, igenis, a gyermekek mindenek felett álló érdekét szem előtt kell tartani, ez pedig az, hogy a családjával legyen a gyermek. Nyilván lehetnek extrém esetekben kivételek ettől az esettől, de alapvetően ez a cél.

Nem tudom, hogy figyelt-e arra, amikor az előző, cinkotai esetet mondtam, amikor síró, kiabáló gyerekeket tuszkoltak be rendőrautóba, azért, mert valaki egy névtelen levélre hivatkozott, hogy nem volt szerintük rendben a család, holott a tanítónő, a védőnő és mindenki szerint ez így volt (Az elnök csenget.) úgyhogy továbbra is szeretném, ha a kormányoldal támogatná ezt.

Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage