TÓTH GÁBOR, a honvédelmi és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága 2012. február 7-ei ülésén megvitatta a lőfegyverekről és a lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. A bizottság 18 igen szavazattal, egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta a törvényjavaslatot.

A honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén a Belügyminisztérium képviselője ismertette a rövid és főként technikai módosításokat tartalmazó javaslatot. A Belügyminisztérium által ismertetett álláspont szerint, mivel a jelenlegi törvény számos bürokratikus és fölösleges adminisztratív terhekkel járó szabályozást tartalmaz, ezért annak módosítása a gyakorlati életben történő megfelelő alkalmazhatóság érdekében vált szükségessé.

A javaslat négy szabályozási tárgykört tartalmaz, amelyek elsősorban a vadászati és sportlövészeti célú lőfegyvertartás tekintetében felmerülő problémák megoldását kívánják előmozdítani. A módosítás lehetőséget teremtene továbbá egy új nyilvántartási rendszer bevezetésére, amely a nemzetközi elvárások teljesítésének irányába tenne fontos lépést. Mindezek alapján nemcsak a fegyvertartó személyéről, hanem minden legyártott fegyverről, illetve fegyveralkatrészről teljes körű nyilvántartás jönne létre, melynek révén a fegyverek útja a legyártástól a többszöri eladásig pontosan nyomon követhetővé válna.

Tisztelt Országgyűlés! A parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának egyhangú véleménye alapján az előterjesztést általános vitára alkalmasnak tartjuk, és javasoljuk a tisztelt Háznak ennek elfogadását.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage