KULCSÁR JÓZSEF FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Mint ahogy már a bizottsági ülésen is elhangzott, szükségessé vált a polgári célú lőfegyverek, lőszerek és egyéb fegyverek megszerzésére, tartására, valamint használatára vonatkozó joganyag felülvizsgálata, hiszen a jelenleg hatályos szabályanyag hatálybalépése óta eltelt időszakban szerzett tapasztalatok és a nemzetközi szabályozásokban történt változások ezt szükségessé tették.

A javaslat számos módosítása közül én egynéhányat szeretnék kiemelni. Az adminisztrációval kapcsolatban az első, hogy a javaslat szerint megszűnne a megszerzési engedély intézménye, ami azt jelenti, hogy első alkalommal, nyilvánvalóan minden fegyverfajta esetében egységesen szükség lenne a megszerzési engedély kiadására, majd ezt követően, aki már rendelkezik fegyvertartási engedéllyel, nem lenne szükséges ismételten a következő fegyverre megszereznie ezt az engedélyt, csak magát a fegyverhasználati engedély megszerzését. Ez lényegében egy plusz adminisztratív tehertől szabadítaná meg a fegyvertartókat, és megkönnyítené az ügyintézés menetét.

Az igazolások beszerzésén is könnyít a jogszabály, a javaslat. Az adatigazolás rendjére vonatkozóan is új szabályt tartalmaz a javaslat, amelynek lényege, hogy első alkalommal, amikor az állampolgár a hatósághoz fordul az engedély megszerzése érdekében, akkor kétféle módon tudja beszerezni az iratokat: vagy a hatóságot kéri föl, hogy a hatóság rendszerében az iratokat elintézze, vagy ő viszi be azokat az iratokat, amelyek szükségesek az engedélyhez.

Itt már elhangzott két felszólalásban is, és én is ezt az egyik legfontosabbnak tartom, egy új nyilvántartási rendszer kialakítása lenne szükséges a nemzeti és a nemzetközi elvárásoknak megfelelően. Ez azért lenne különösen fontos, mert jelenleg csak olyan nyilvántartás létezik, amely a fegyvertartó személyt tartja számon, azonban szükséges lenne egy olyan nyilvántartási rendszer is, amelynek segítségével bármely legyártott fegyver és fegyveralkatrész útját követni lehetne. Ez azt jelentené, hogy minden legyártott fegyver nyilvántartásba kerülne, és ettől a pillanattól nyomon lehetne követni, hogy ki mikor, kinek adott el lőfegyvert. Úgy vélem, ez nemcsak a fegyvertartók, hanem a hatóságok számára is nagy segítség lenne.

Kérem, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage