DR. DOROSZ DÁVID (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Elöljáróban szeretném elmondani, hogy a Lehet Más a Politika kifejezetten örül annak, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr a vadászatot ilyen aspektusból is meg tudja közelíteni, és nem csak olyan tevékenységet tud folytatni, mint amelyek néhány hónappal ezelőtt napvilágra kerültek. A Lehet Más a Politika a múlt évben azonnali kérdéssel fordult a minisztériumhoz, hogy tervezik-e a lőfegyverekkel kapcsolatos szabályozás enyhítését, megváltoztatását. Akkor azt a választ kaptuk, hogy ez nincs tervben, éppen ezért viszonylag nagy meglepődéssel fogadtuk ennek a törvényjavaslatnak a Házhoz való benyújtását.

Alapvetően azt látjuk ebben a törvényjavaslatban, hogy vannak benne jó elemek, és sajnálatos módon vannak benne rossz elemek. Szeretnénk azt leszögezni, hogy a Lehet Más a Politika nem fog támogatni semmilyen olyan javaslatot, amely a fegyver megszerzésének enyhítését szolgálná. Éppen ezért ezekhez kapcsolódóan módosító javaslatokat nyújtottunk be, illetve Szabó Timea képviselőtársam ismertetni fogja azokat az aggályainkat, amelyek ezekhez a szabályokhoz kapcsolódnak. Emellett látunk kifejezetten káros javaslatokat is ebben. Itt kifejezetten szeretnék utalni a természetkárosításnak mint feltételnek az eltörlésére. Úgy gondoljuk, hogy olyan embereknek, akik egyszer már bizonyítottan az ökológiai, természeti kincsek ellen vétettek, nem szabadna megengedni azt, hogy még egyszer lehetőséget kapjanak arra, hogy ezt a bűncselekményt újra elkövessék.

Azzal viszont egyet tudunk érteni, hogy a szabályozást megerősítjük, egyet tudunk érteni azzal, hogy a nyilvántartási szabályokat megerősítjük, a nyilvántartást átláthatóbbá, jobban követhetőbbé, az állam számára jobban átláthatóbbá tesszük. Úgy gondolom, ez egy előremutató javaslat, előremutató kezdeményezés a törvényjavaslatban. Ezt a részét tudjuk támogatni. Az enyhítő szakaszokkal kapcsolatban módosító javaslatokat nyújtottunk be, illetve kapcsolódó módosító javaslatokkal fogunk élni. Amennyiben ezek elfogadásra kerülnek, abban az esetben tudjuk megfontolni azt, hogy támogassuk ezt a törvényjavaslatot, hiszen ahogy az előbb is elmondtam, vannak benne jó elemek, és vannak benne előremutató elemek, de sajnos jelen pillanatban még azok az elemek, amelyekkel nem tudunk egyetérteni, nagyobb súllyal szerepelnek a javaslatban, és az ezekhez kapcsolódó módosító javaslatok elfogadása esetén tudjuk támogatni ezt a javaslatot.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage