SZABÓ TIMEA (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Csak nagyon röviden szeretnék hozzászólni. Itt most már többször szóba került a vadászfegyverek kérdése, illetve az előbb a KDNP-s képviselőtársam említette, hogy itt van egy komoly társadalmi réteg, amelyik életvitelszerűen a vadászatból él. Kíváncsian várom azt, hogy most itt komolyan, hány emberről beszélünk, tehát ki az, aki ma Magyarországon életvitelszerűen vadászatból él, akikre egyébként külön törvényt kell alkotni, vagy annyira szükséges lenne a törvények módosítása.

Mi úgy látjuk, hogy a kormányváltás óta a természeti erőforrásokkal történő gazdálkodáson belül a vadászat az egyetlen terület, amelyet nem a folyamatos elvonás, hanem a lehetőségek bővítését, a szabályok lazítását célzó kormányzati tevékenység jellemez. Ezt számunkra nehéz másképpen értelmezni, mint hogy a kormánypártok valójában maguknak, illetve a saját holdudvaruknak igyekeznek kedvezni a változásokkal, a miniszterelnök-helyettes hobbijának stratégiai ágazattá emelésével.

Azzal, hogy a vadászható fajok körének kibővítése, a fegyvertartási és -használati erőforrások enyhítése párhuzamosan zajlik a természetvédelem állami intézményrendszerének szétszabdalásával és meggyengítésével, a legmesszebbmenőkig nem tudunk egyetérteni. Az LMP mindkét folyamatot aggasztónak tartja, és a zöldszervezetek álláspontjával megegyezően határozottan ellenzi.

Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage