DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy egy szubjektív megjegyzéssel indítsak: jó volt egy olyan általános vitában részt venni, amely tényleg szakmai, előrevivő, az adott tárgykört minél jobban megfogalmazni kívánó vita volt. Engedjék meg, hogy most azokra a hozzászólásokra reagáljak, amelyekre a kétpercesek során nem volt módom reagálni. Illetve engedjék meg, hogy elöljáróban megköszönjem a honvédelmi és rendészeti bizottság egyhangú támogatását a benyújtott törvényjavaslathoz, valamint a sport- és turizmusbizottság támogatását, amelyet Bánki Erik képviselőtársunk ismertetett a tisztelt Házzal.

Köszönöm azoknak a képviselőtársaimnak a hozzászólását, így Kulcsár József képviselő úrét, aki támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot. Juhász Ferenc képviselő úr hozzászólását is köszönöm, aki elmondta, hogy alapvetően támogatják a törvényjavaslat, néhány észrevételük, illetve módosító javaslatuk van. Kérdést is föltett, amire válaszoltam, hogy az enyhítést kinek az érdekében tartalmazza a törvényjavaslat.

Elmondtam, hogy a vadászok érdekében, akik ebből élnek, és méltányossági lehetőséget tartalmaz. Tehát nem automatizmus ez, hanem méltányossági lehetőséget tartalmaz a vadászok vonatkozásában. Azt is javasolta Juhász Ferenc képviselő úr, hogy a jelenlegi szabályokat kellene fenntartani.

Zagyva György Gyula, a Jobbik képviselője fogalmazta meg az otthoni vagy családi fegyver igényét, s ehhez csatlakozott Szabó Timea LMP-s képviselő, illetőleg Staudt Gábor képviselő úr is megfogalmazta ezt az igényét. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon fontos kérdés, amiről őszintén és nyíltan kell beszélni. Ezt a kérdést alaposan meg kell vitatni, hiszen ebben vannak lehetőségek, ez növelheti a biztonságot. Staudt képviselő úr az alaptörvényre hivatkozott, az alaptörvény által megnyitott lehetőségek konkrét megvalósítását látná ebben. Ezzel egyébként én is egyetértek. Ugyanakkor arra is ki kell térni, hogy ezt megfelelő feltételek esetén lehetne bevezetni, megfelelő oktatásnak, képzésnek, vizsgáztatásnak kellene megelőznie, valamint figyelemmel kellene lenni a balesetvédelmi szabályok betartására is, és arra is, hogy ha ezt a lehetőséget a parlament megteremtené, akár az új büntető törvénykönyv elfogadása után nyílna erre lehetőség, alapos vizsgálat, alapos véleménykikérések és alapos előkészítés után. De ez nyilvánvalóan azzal is járhatna, hogy a bűnözők is készülnének, mert én azt tapasztaltam, hogy nincs olyan tény vagy dolog az életben, így a törvénykezésben sem, amely csak kedvező hatással járhat. Akkor a bűnözők nyilván jobban felfegyverkezve, nagyobb fegyverekkel szerelkeznének föl. Tehát mindenképpen alaposan kell előkészíteni.

Úgy gondolom, ha nem is ebben a törvényben, de - még egyszer mondom - az új büntető törvénykönyv elfogadása után nyitottak vagyunk arra, hogy egy, a parlament valamennyi pártjának részvételével lefolytatott széles körű szakmai egyeztetés keretében visszatérjünk erre a kérdésre, és ha tudunk közösen olyan szabályokat megalkotni, amelyek az otthonvédelmi fegyver vonatkozásában technikailag, mindenféle jogtechnikai, alkotmányos érveket figyelembe vesznek, akkor ezeket a szabályokat alkossuk meg. Ha ezzel jelentősen tudjuk növelni a magyar emberek biztonságát és azokat a követelményeket is figyelembe tudjuk venni, amelyekről az előbb beszéltem, akkor érdemes ezzel a kérdéssel foglalkozni.

Dorosz Dávid és Szabó Timea LMP-s képviselőtársaim hozzászólásaira részben már reagáltam. Ők nem támogatják a fegyverek megszerzésének enyhítésére vonatkozó szabályokat, illetve Szabó Timea nem támogatja a liberalizációt, az illegális fegyvertartás elleni határozott fellépést nagyon fontosnak tartja. Elhangzott az én expozémban is és több képviselő hozzászólásában is az a tény, hogy a bűncselekmények jelentős részét az illegálisan tartott fegyverekkel követik el. Ez ténykérdés. Ezek ellen is fel kell lépni, lehetőleg olyan szabályokat kell alkotni, és olyan végrehajtási szabályokat kell hozni, amelyek minimális szintre szorítják az illegálisan tartott fegyverek számát. Ahol pedig a hatóságnak vagy bárkinek tudomása van illegális fegyverek tartásáról, ott a fegyvereket be kell gyűjteni, hogy a törvénytisztelő állampolgárok biztonságát, életét ne veszélyeztessék.

Köszönöm Sáringer-Kenyeres Tamás képviselőtársam hozzászólását is, aki nagyon alaposan megindokolta és támogatta a törvényjavaslat elfogadását. Néhány fontos aspektusra hívta fel a figyelmet, többek között a filmgyártással kapcsolatos ügyekre is. Azt mondta, hogy a filmgyártás fejlődőben és feljövőben levő iparág, ezért fontos, hogy jó szabályokat alkossunk. Én ezzel teljesen egyetértek, de úgy gondolom, hogy a filmgyári fegyverekre vonatkozó szabályokat is olyan módon kell megalkotni, hogy elősegítsék a biztonságot, másrészt pedig támogassák ezt a nagyon fontos ipart, hogy még nagyobb számban jöjjenek Magyarországra ilyen céllal a filmgyártók, filmkészítők.

Sajnálom, hogy Szabó Timea és Dorosz Dávid LMP-s képviselőtársaim nem várták meg a válaszomat, illetve hogy a vita egy részénél eltávoztak az ülésteremből. Fontos lett volna, hogy azokra a kérdésekre, amelyeket megfogalmaztak, hallják a választ.

Endrésik Zsolt jobbikos képviselőtársam hozzászólását is köszönöm, azzal együtt, hogy úgy kezdte a hozzászólását, hogy a bátorságot hiányolja a javaslatból. Tisztelt képviselő úr, én ezzel nem értek egyet, úgy gondolom, hogy ez egy alaposan megfontolt, valóban kissé visszafogott, de mégis egy lehetőségeket kinyitó javaslat. Staudt Gábor képviselőtársam és Zagyva György Gyula képviselő úr is észrevette és észlelte ezeket a lehetőségeket, észrevette azt a törvényhozói szándékot, amely valóban új lehetőséget nyit ki ezen a területen. Én úgy gondolom, hogy van bátorság a törvényhozóban, még egyszer utalok arra a széles körű társadalmi egyeztetésre, amelyet e tekintetben lefolytattunk, és ennek az eredményeit figyelembe vettük.

Azt is sérelmezte Endrésik Zsolt képviselőtársam, hogy túl szigorúak az önvédelmi fegyver megszerzésének a szabályai. Ezzel ellentétes véleményeket is hallottunk más képviselőtársainktól. Én úgy gondolom, fontos az, hogy az önvédelmi fegyverek megszerzésének a szabályai pontosan, precízen, a célnak megfelelően legyenek meghatározva, a szabályokat pedig végre kell hajtani. Azt hiszem, hogy a most a Ház előtt fekvő javaslat e tekintetben előrelépést jelent.

Staudt Gábor képviselőtársam hozzászólására már reagáltam. Köszönöm azokat az elismerő szavakat, amelyeket megtett e tekintetben. Örülök annak, hogy a Btk. megalkotásában való részvételre is reagált. Fontos az, hogy minél szélesebb körű társadalmi egyeztetés és egyetértés előzze meg ezeknek a nagyon fontos törvényeknek a meghozatalát, elfogadását.

(11.50)

Professzor Iván László képviselőtársam, képviselő úr hozzászólását nagyon megköszönöm, nagyon fontos momentumra hívta fel a figyelmet. Úgy gondolom, hogy ezekre is tekintettel kell lennünk az új szabályok megalkotásánál.

Tisztelt Képviselőtársaim! Összegezve szeretném megköszönni valamennyi képviselőtársam és valamennyi frakció részéről azt a hozzáállást, amit a törvényjavaslat általános vitájánál tapasztalhattunk. Úgy gondolom, hogy a benyújtott törvényjavaslat és ez a pozitív hozzáállás megteremti annak reális esélyét, hogy egy jó törvényt alkosson meg a tisztelt Ház. Abban bízom, hogy a részletes vita során még inkább előre tudunk lépni ebben a kérdésben.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage