DR. ZSIGA MARCELL, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdasági bizottság a 2012. február 13-ai ülésén a hulladékról szóló T/5538. számú törvényjavaslatot 17 igen és 2 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta. A mezőgazdasági bizottság az ülésen kifejezte, hogy a tisztább, élhetőbb, egészséges környezet megteremtése mindannyiunk közös célja. Jelen törvényjavaslat ezen az úton indul el, és ezen az úton tesz fontos lépést.

A törvényjavaslat tárgyalása az EU hulladék keretirányelv nemzeti jogrendbe való átültetésének is megfelel, és időszerű és szükséges, hogy Magyarországon korszerű törvény szabályozza a hulladékgazdálkodásnak, a hulladék hasznosításának és a hulladék felhasználásának kérdéskörét.

A mezőgazdasági bizottság kiemelten üdvözölte azt a rendelkezést, amely szerint, ahogyan államtitkár úr is expozéjában említette, 2020-ra egyes elkülönítve gyűjthető hulladéktípusok 50-70 százalékos újrahasznosítását irányozná elő. A mezőgazdasági bizottság szintén üdvözölte azt az elvi alapot, ami a hulladékhierarchia figyelembevételét tartalmazza, erről rendelkezik, és ennek a rendelkezésnek a figyelembevételével a lerakást mindenképpen meg kell hogy előzze a megelőzés lehetősége, az újrahasználat lehetősége, az anyagban való hasznosítás lehetősége, illetőleg a termikus hasznosítás lehetősége is.

A bizottság nagyon fontosnak tartja, hogy a lerakás lehetőségét mindenképpen korlátozni kell, hiszen - ahogy arra már Bartos képviselőnő utalt - Magyarország esetén számos nyugat-európai ország előszeretettel választotta hazánkat az általuk fölöslegesnek ítélt hulladék lerakására a megelőző időszakokban.

Összességében elmondhatom, hogy a bizottság megállapította, hogy a hulladékról szóló T/5538. számú törvényjavaslat nemcsak a kommunális, hanem a veszélyes hulladékokról, valamint a hulladékok égetéséről is rendelkezik, és jószerivel mindenről rendelkezik, ami a hulladék területéhez tartozik, és azt állapítottuk meg, hogy a törvényjavaslat alkalmas arra, hogy a hulladékoknak nemcsak a mennyiségét, hanem a veszélyességét is csökkenthesse a jövőben. Úgyhogy ehhez kívánunk tanácskozást és hozzászólásokat az Országgyűlés tagjai számára.

Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage