NAGY CSABA, az önkormányzati és területfejlesztési bizottság előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az önkormányzati és területfejlesztési bizottság a T/5538. számú, hulladékról szóló törvényjavaslatot a 2012. február 13-án megtartott ülésén megtárgyalta.

Azt gondolom, hogy azok az alapcélok, amelyek megfogalmazásra kerültek a törvényjavaslatban, mindenképpen támogathatóak, és támogatni is kell őket, hiszen a hagyományos gondolkodásmóddal gyökeresen szakít. Azt is mondhatnám, hogy ennek a törvényjavaslatnak nem most kellett volna a Házhoz kerülnie, hanem évekkel ezelőtt, és akkor talán azok a problémák, amik most keletkeznek, nem lennének akkora súlyúakat, amiket kezelni kell.

Nagyon jó, és mindenki támogatta azt az új irányt, ami megjelenik ebben a törvényjavaslatban. Megjelenik a hulladékhierarchiának a fogalma, és ez mindenképpen egy jelentős előrelépés Magyarország hulladékgazdálkodásának történetében, hogyha lehet ilyen nagy szavakat használni, hiszen mindenképpen egy teljesen új szemléletet hoz be a törvényalkotásba, és azt kell hogy mondjam, hogy tulajdonképpen mindennapjainkat fogja megváltoztatni és befolyásolni. Ebből a tekintetből mindenképpen fontos az, hogy ez a törvényjavaslat megszülethet, illetve ennek a tárgyalása elkezdődhet.

Nagyon fontos az is, hogy megjelennek azok az európai uniós követelmények, amelyeknek már korábban meg kellett volna jelenni, méghozzá azok a követelmények, amik azt mondják, hogy az újrahasznosítását, az újrafeldolgozását, ennek a rendszerét jelentősen változtatni kell az országban, hiszen ugyan elindultunk ezen a folyamaton, de ez még messze van attól a céltól, amit az Európai Unióban mintaországokként megfogalmazott országok jelen pillanatban képviselnek.

(12.40)

Úgyhogy mindenképpen támogatjuk azt, hogy 2015-ig a háztartási hulladékok vonatkozásában minimum 50 százalékra kell azt a mértéket emelni, ami az újrafeldolgozást jelenti, és azt is támogatjuk, hogy egyéb más hulladékok esetében - ilyenek például az építési-bontási hulladékok - ezt az arányt 70 százalékra kell emelni 2020-ra.

Szó esett arról a bizottság ülésén, hogy ha ezeket a célokat nem fogalmazzuk meg, nem helyezzük törvényi hatály alá, akkor az Európai Unió szankciókat fog alkalmazni az országgal szemben, és ezek büntetéseket jelentenek, amik nagyon-nagyon sok pénzt emészthetnek fel az ország költségvetéséből, úgyhogy fontos e tekintetben, hogy ez a törvény előrelépést biztosítson az önkormányzatoknak és az államnak egyaránt.

Olyan felvetések is érkeztek, amelyeket viszont kezelni kell, hiszen az önkormányzati szféra egy olyan szféra, ahol általában olyan cégek dolgoznak, amelyek a hulladékkezeléssel, -gazdálkodással foglalkoznak. Beszéltünk a bizottsági ülésen arról, hogy fontos és elfogadható az a javaslat, hogy a Magyar Energia Hivatal fogja meghatározni azt a javaslatot, amely alapján a miniszter meg fogja határozni az árakat, de figyelni kell majd arra is, hogy a magyarországi árak között nagyon nagy különbségek vannak. Hiszen van olyan város, ahol egy 110 literes kukásedénynek az egyszeri ürítése 700 forintba kerül, míg valahol ez 300 forint alatt megoldható, tehát ilyen tekintetben nagyon fontos az, hogy ezeket a feszültségeket lehessen oldani. A polgármesterek felvetettek még olyan problémákat, amelyekről majd mindenképpen beszélni kell a törvényalkotási folyamatban. Ilyen az, hogy a meglévő társaságok területvédelmére fokozottan kell majd figyelni, hiszen a külföldi tulajdonú társaságok most olyan gazdaságpolitikai intézkedéseket hoztak a saját cégük vonatkozásában, amelyekkel megpróbálnak területeket elrabolni állami vagy önkormányzati fenntartású cégektől.

Nagyon fontos, hogy tekintsük át azt, hogy a fokozatosságot hogyan és mi módon tudjuk bevezetni, mert a polgármesterek véleménye szerint erre nagyon-nagyon kell figyelni, nehogy e tekintetben súlyos terheket rakjunk ezekre a cégekre, és az is nagyon fontos, hogy olyan, európai uniós forrásokon alapuló fejlesztések indultak el, ahol ezek a fejlesztések 70 százalékos uniós támogatásban részesülnek, és 30 százalék önerőt kell hozzátenni. Nagyon nehéz helyzetbe hozhatjuk azokat a társulásokat, amelyek sajnos még az ezt megelőző irányelvek szerint nyújtották be a pályázatukat, tehát ezzel a kérdéskörrel, azt gondolom, a törvényalkotási folyamatban mindenképpen foglalkoznunk kellene.

Végül szeretném tájékoztatni arról a tisztelt Házat, hogy az önkormányzati és területfejlesztési bizottság a dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úr által előterjesztett T/5538. számú törvényjavaslatot 16 igen és 5 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage