DR. NAGY ANDOR, a fenntartható fejlődés bizottságának előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Mi a hétfői bizottsági ülésünkön tárgyaltuk ezt az országgyűlési határozati javaslatot, és mint ahogy korábban, most is egyhangúlag támogattuk 17 igen szavazattal. Én mint parlamenti képviselő, büszke is vagyok arra, hogy ebben az Országgyűlésben ötpárti egyetértés van abban, hogy a géntechnológiának sem a magyar mezőgazdaságban, sem az erre épülő élelmiszeriparban, élelmiszer-előállításban nincs helye.

A helyzetünk azért nehéz, és azért örülök annak, hogy ebben az ügyben összefogás van, sőt példaértékű összefogás van nemcsak itt a parlamenten belül, de a parlamenten kívül is, gondolva a civil szervezetekre, a kormányzati tevékenységre. Párthovatartozástól függetlenül az előző kormányok is GMO-ellenes politikát folyatattak, mint ahogyan ezt tudjuk, és a magyar diplomácia is kiválóan vizsgázott egyébként minden alkalommal, amikor lobbizni kellett, hogy az Európai Bizottságban kellő számú képviselő mellénk tudjon állni.

Ez az ügy azért nehéz, és ezt látnunk kell, mert a géntechnológia a biotechnológiával együtt az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág, ugyanakkor mi meggyőződéssel valljuk azt, hogy az úgynevezett zöld géntechnológiában - tehát, ami nem piros és nem fehér, nem a vegyiparra, nem a gyógyszeriparra vonatkozik - nincs helye genetikai manipulációnak a mezőgazdaságban sem, meg az élelmiszer-előállításban sem.

A fenntartható fejlődés bizottsága még a tavaly novemberi ülésén foglalkozott magával a jelentéssel, és ott is rávilágítottunk arra, hogy az ügy azért nehéz nekünk - ezt az államtitkár úr is elmondta -, mert ha moratóriummal akarunk élni, akkor elvárják tőlünk, hogy tudományos megalapozottsággal bizonyítsuk be, hogy ártalmas dologról van szó. Az ügy azért nehéz, mert sem az ellenkezőjét nem tudják bebizonyítani, hogy ez nem ártalmas - mi egyébként egészségügyi, környezetvédelmi okok miatt ezért ragaszkodunk a GMO-mentességhez -, de nekünk is nehéz helyzetünk van, mert nagyon nehéz tudományosan bebizonyítani azt, hogy a genetikailag módosított növények károsak az emberi egészségre. Magyarországon egyébként ilyen kutatások vannak, a bizottsági ülésünkön kaptunk arról tájékoztatást - ha jól emlékszem, egy lepkefajta kapcsán -, ahol bebizonyították az Akadémia kutatói azt, hogy ez a bizonyos lepkefajta, amelyik genetikailag módosított növények porzójából táplálkozott, nem volt képes utódnemzésre. Tehát van már erre ugyan bizonyíték, de azért ez egy nagyon csúszós pálya, és minden alkalommal meg kell majd küzdenünk évről évre az Európai Bizottság előtt azért, hogy ezt a GMO-mentes státusunkat fenn tudjuk tartani.

Én örülök annak is, hogy a mi bizottságunk a horvátországi partnerbizottságnál tett látogatás kapcsán kezdeményezhette azt, hogy egy Alpok-Adria GMO-mentes övezethez tudjunk csatlakozni. Közép-Európában van egy ilyen törekvés, minél többen vagyunk tagjai ennek a kezdeményezésnek, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nemcsak Magyarország, hanem maga a régió is ragaszkodhat ahhoz, hogy GMO-mentes legyen. Erre megvannak az egészségügyi okaink, megvannak a jól felfogott üzleti okaink, ahogy az előbb Ódor képviselőtársam említette, egyszerűen jobb ára van a piacon a GMO-mentes kukoricának, bolondok lennénk mi magyarok, már csak emiatt is másfajta termelésre átállni.

Ugyanakkor fontos dolog az is, és ezzel kapcsolatban személyes élményem is van, hogy a gazdák tekintetében a felvilágosításnak nagyon nagy jelentősége van, mert voltam olyan külföldi úton, ahol azok a lobbisták, akik próbálják a magyar álláspontot felpuhítani, győzködték a gazdákat arról, hogy vásároljanak ilyen vetőmagot, mert magasabbak a terméshozamok, tehát jobb számokat lehet papíron produkálni. Az Egyesült Államokban vettünk részt egy ilyen látogatáson, de hála istennek, nem értek el áttörő eredményt azok az erők, amelyek mögött egyébként rengeteg pénz van.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage