HARANGOZÓ GÁBOR, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! 2006-ban az Országgyűlés határozatban kérte fel a magyar kormányt, hogy a géntechnológiai tevékenységgel, illetve annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos kérdésekről szóló magyar stratégiáról, illetve annak végrehajtásáról első alkalommal 2007 második félévében, azt követően legalább évente egyszer számoljon be a törvényhozásnak. A kormány az előttünk lévő jelentéssel ennek a kötelezettségének tesz eleget.

A közvélemény-kutatások szerint az uniós és a magyar állampolgárok többsége nem kíván géntechnológiával módosított termékeket fogyasztani. A moratóriumok biztosítják hazánk GMO-mentességét, ami gazdasági előnyt is jelent a mezőgazdasági exportpiacainkon. Éppen ezért az Országgyűlés 2006-ban ötpárti konszenzussal fogadott el határozatot Magyarország GMO-stratégiájáról, amelynek alapja, hogy a GMO-mentességünk továbbra is fennmaradjon. Magyarország mindig is aktívan részt vett és részt vesz jelenleg is a GMO-k és termesztésük környezeti kockázatértékelési, élelmiszer-biztonsági, társadalmi-gazdasági hatásainak és egyéb területekre vonatkozó felülvizsgálataiban.

Kiemelendő jelentőségű, hogy a jelenlegi kormányzat ezen a területen folytatja az előző kormányzat részéről megkezdett folyamatokat. Mindannyiunk számára fontos ugyanis, hogy tabuk nélkül ismerjük meg a GMO-k és termesztésük előnyeit és kockázatait, valamint a mezőgazdasági és környezeti fenntarthatóságra vonatkozó tulajdonságaikat is. Az Európai Unióban engedélyezésre kerülő GMO-termékek esetében szinte minden esetben felmerülnek aggályok a nem megfelelő alapossággal végzett állatetetési kísérletekkel kapcsolatban, hiszen sok esetben hiányoznak a hosszú távú etetési vizsgálatok, az elvégzett toxikológiai vizsgálatok pedig vitathatóan igazolják a termékek biztonságos felhasználását.

Éppen ezért hazánk mindig következetesen kiállt amellett, hogy csakis akkor kerüljön engedélyezésre egy GMO-termék, ha annak biztonságos felhasználását megfelelően és alaposan elvégzett vitathatatlan vizsgálati eredmények igazolják. Az Európai Unióban az elmúlt években is számos újabb génmódosított növény került engedélyezésre élelmiszer- és takarmánycélú felhasználásra. A fogyasztók egyre több információval rendelkeznek, egyre tudatosabban választanak, így a termékek GMO-tartalmának feltüntetését igénylik. Jelenleg azonban az Európai Unióban nem kell jelölni azon állati termékeket - például tej-, tojás- vagy hústermékeket -, amelyeket GMO-takarmánnyal etetett állatokból állítottak elő, így a végtermékek esetében a fogyasztókat a takarmányon feltüntetett GMO jelenlétéről nem tájékoztatják megfelelően.

Fontos cél kell hogy legyen a magyar lakosság, a hazai fogyasztók megfelelő tájékoztatása minden esetben. Európában az elmúlt évek során nagy erőfeszítések történtek annak érdekében, hogy kizárják a piacokról a nem engedélyezett génmódosított termékeket. A tagállamok ellenőrző hatóságaira ezért egyre nagyobb felelősség és feladat hárul.

A hatékony ellenőrzés érdekében megfelelő anyagi fedezet biztosítása szükséges. Növelni kell az ellenőrzések és a megfelelő laboratóriumok számát. A fogyasztók védelmét szem előtt tartva kell fellépnünk az Európai Unióban sajnos továbbra is esetenként megjelenő engedély nélküli GMO-k felderítése és piacról történő kivonása érdekében. 2011-ben Magyarország területén végzett hatósági ellenőrzések során több olyan esetet találtak, amelyben a GMO-mentesnek tartott vetőmag valójában GMO-val szennyezett volt. Hazánk GMO-mentes státusának fenntartása érdekében feltétlenül szükséges a laboratóriumok felszereltségét, az ellenőrzések számát növelni, valamint a teljes ellenőrzési rendszert hatékonyabbá tenni ezért.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az említett, amúgy helyes stratégiai célok a megfelelő szakmapolitikai elképzelések mellett csak és kizárólag a megfelelő szakmai, hatósági háttér és finanszírozás, gazdaságpolitikai irányítás esetén valósíthatók meg. Sajnos, az Orbán-kormány intézkedései szembemennek a jó irányú elképzelésekkel és célokkal. A kormányzati intézkedések, például az áfaemelés, az adójóváírás kivezetése, valamint az üzemanyagárak folyamatos emelkedése mind-mind hátrányosan érintik a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, növelik a takarmányozási költségeket, és erősítik a feketegazdaságot.

Ráadásul a 2012. január 16-a után csökkentett létszámmal működő hazai hatósági hálózat nem tudja megfelelően ellátni a rászabott feladatokat. Mint ismeretes, a közhivatalok szakigazgatási szerveinél és az úgynevezett törzshivatalokban a dolgozók 10 százaléka került elbocsátásra január 16-ai dátummal. A legnagyobb arányú felmondást az élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságok szenvedték el. Jó minőségű, biztonságos és egészséges élelmiszer nem állítható elő minimális hatósági kontroll nélkül. Az ellenőrzési feladatot lehetetleníti el a kormányzat és a kormányhivatali rendszer. Félő, hogy a takarmányozási költségek emelkedése és a hatósági szervek leépülése következtében olcsó, rossz minőségű, GMO-val szennyezett veszélyes importtakarmány árasztja el a magyar piacot, ennek következtében pedig olcsó, rossz minőségű, egészségtelen élelmiszerek kerülhetnek a boltokba és a magyar lakosság asztalára.

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja a jelentéstervezet elfogadását a benne foglalt és az előző kormányzati ciklusban megfogalmazott helyes stratégiai célok, irányok miatt ugyan támogatja, de mint ahogy ezt teszem most is, a viták során kiemelten felhívja a figyelmet a rossz kormányzati intézkedésekre.

Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

(15.00)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage