SZILÁGYI LÁSZLÓ, az LMP képviselőcsoportja részéről: Megjelent. Köszönöm szépen a szót. Elnézést kérek, képviselőtársam beteg, és én leszek most a magyar hangja, lehet, hogy időben nem adtuk le a cserét. Köszönöm szépen a szót.

Számunkra is nagyon örömteli, hogy ötpárti egyetértés van végre egy témában, méghozzá egy olyan hangsúlyos és fontos témában, mint a genetikailag módosított szervezetek termesztésének magyarországi elutasítása. Ugyanakkor szögezzük le, hogy a politikai konszenzus és a közös politikai akarat nem pótolja az ügyben megteendő kormányzati lépéseket, márpedig a kormány ezen a területen a jelek szerint akkor sem lép, ha már a körmére égnek a teendők.

Tavaly országos botrányt kavart a kukoricatáblák GMO-szennyezése. Az ügyből százmilliós kártérítési kötelezettség és elhúzódó jogvita lett. Mindkettő jelzi a kérdés súlyosságát. Ám a hasonló esetek megelőzésére a vidékfejlesztési tárca ígéretei ellenére sem dolgozott még ki intézkedési tervet, miközben az LMP átfogó megoldási javaslatait elutasította. Ráadásul az idei kukoricavetőmag-beszerzés már lezajlott, így a megfelelő lépések jelentős részéről idén már le is késtünk.

Márpedig a magyar mezőgazdaság GMO-mentességének fenntartása nem csupán Brüsszelen és nem is egyedül a magyar hatóságokon múlik, ismeretes például, hogy a magyarországi vetőmag-forgalmazók némelyikének rendszere több országot átfog, például Romániát is, ahol szabad GMO-kukoricát vetni. Ráadásul annak sincs akadálya, hogy a magyar gazdák átjárjanak Romániába vetőmagért, ilyen körülmények között a tiszta és GMO-szennyezett vetőmag keveredését nagyon nehéz elkerülni. Azaz a problémát nem lehet kizárólag nemzeti keretek között kezelni.

Jelenleg is zajlik a vonatkozó EU-irányelvek módosítása, és a javaslat megkönnyítené a tagállamok számára a termesztési tilalom kimondását. Viszont az is ott van a lehetőségek között, hogy fellazul az Unió egészének engedélyezési gyakorlata, és a tilalommal nem élő országokba megfelelő ellenőrzés nélkül beengedett GMO-növények a vetőmagokon keresztül szennyezésként megjelenhetnek a hazai termőföldeken is. Magyarországnak most mindent el kell követnie, hogy a tagállami tilalom lehetőségének megteremtésével párhuzamosan az Unió engedélyezési eljárásai és ellenőrzései is szigorodjanak.

A tavaly nyári szennyezési eset azt bizonyítja, hogy az utólagos, szúrópróbaszerű ellenőrzés nem hatékony. Meg kell erősíteni a vetőmag-előállítók felelősségét, az ellenőrzést ezen a szinten kell kijátszhatatlanná tenni. Ehhez széles nemzetközi együttműködést kell kezdeményezni, ami szintén kormányzati feladat. Tisztázni kell a hasonló eseteknél az okozott károkért viselt felelősséget, a mostani ügy kárai a termelők és az állam számára együttesen sok száz millió forintra rúghatnak. Szigorítani kell a vetőmag-forgalmazást, valamint meg kell teremteni a génmódosított magokkal kapcsolatos törvénysértések kemény, akár a büntető törvénykönyv szerinti szankcionálásának lehetőségét. Emellett meg kell nyitni a piacot a megbízhatóan GMO-mentes és a kultúrnövények biológiai sokféleségét megőrző, úgynevezett tájfajta vetőmagok előtt.

Tisztelt Ház! Az LMP tavalyi javaslatcsomagját a parlamenti többség azzal szavazta le, hogy a szaktárcánál felállt egy külön GMO-munkacsoport, ami komplex intézkedési tervet készít. Ezt az év végéig kellett volna elkészítenie, minderről azonban azóta sem hallottunk, aminek persze lehet az egyik oka, hogy azóta távozott az egyik felelős államtitkár, és elbocsátották azokat az embereket, akik a GMO-munkacsoportban dolgoztak és az intézkedési terv kialakításáért voltak felelősek.

Továbbra sem tudjuk tehát, hogy nyilvánossá kívánja-e tenni a kormány a géntechnológiai tevékenységgel kapcsolatos adatokat, hozzáigazítja-e az ellenőrzésre szolgáló laborkapacitást a valós igényekhez, gondoskodik-e arról, hogy a magyar mezőgazdaság vetőmagszükségletét idehaza is biztosítani lehessen, tervezi-e szigorítani és ellenőrizni a vetőmaggyártástól kezdve a vetésig a teljes nyomonkövethetőséget. Még mindig nem tudni, hogy bevezetne-e a kormány valamilyen ösztönzőt azért, hogy a gazdák magyar eredetű vetőmagot vásároljanak, és hatékonnyá teszi-e az ellenőrzést a vetőmag-forgalmazás fázisában, hogy ne utólag, a termés beszántásával lehessen csak orvosolni az esetleges újabb GMO-szennyezési problémákat.

Mindemellett nagyon fontos lenne a rendszeres, szúrópróbaszerű méréseket, terepi ellenőrzéseket is megtartani. Ezek nélkül a lépések nélkül, amelyek többsége hiányzik a jelentésből, a magyar GMO-moratórium olyan írott malaszt marad csupán, amely a szennyeződési esetek ismétlődését nem fogja megakadályozni, és nem lesz képes biztosítani a magyar mezőgazdaság hosszú távú GMO-mentességét.

Aktualitást ad a dolognak, hogy a kukoricavetőmag-értékesítés gyakorlatilag lezajlott, a beszerzési ügyletek döntően megköttettek, a tényleges kiszállítás a kukoricatermelők felé rohamtempóban folyik. Az új, nagy hozamú GMO-mentes hibridek már január közepén elfogytak. Félelmünk, hogy a nem előrelátó gazda magániportból akarja a nagy hozamú hibridet beszerezni, így viszont bekeveredhet az országba GMO-kukoricavetőmag is. Sajnos, hivatalos magyar GMO-mentes számla könnyen beszerezhető. Az élelmiszerlánchoz hasonlóan a teljes nyomonkövethetőséget itt is meg kell követelni, és teljes erőből ellenőrizni.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage