SÁRINGER-KENYERES TAMÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Annyiban szeretnék hozzászólni ehhez a tárgykörhöz, hogy én is nagyon örültem, amikor kézhez kaptuk ezt a jelentést és a benne foglaltakat is. Mint a mezőgazdasági bizottság tagja, azt gondolom, hogy nagyrészt a benne szereplő információkkal tisztában voltunk, például a tavalyi évben bekövetkezett, genetikailag módosított és szennyezett fajták magyarországi termesztésére történő kormányzati reakció s a többi, amihez tényleg csak gratulálni tudok, csatlakozva Ódor Ferenc képviselőtársamhoz, aki ezeket elmondta. Igazán kiváló, jó minőségű anyag, és teljes mértékben elfogadható számunkra, számomra is.

Ennek ellenére megjegyzéseket tennék, ha nem is közvetlenül tartoznak ide, de minden esetben kapcsolódnak az adott témához. Sok minden elhangzott a korábbiakban a GMO-fajtákkal kapcsolatban. Számomra a legnagyobb aggályt a képviselőtársaimhoz hasonlóan ugyanaz a tényező jelenti, az, hogy ma Magyarországon, vagyis a világon ezeket a GMO-fajtákat nem vizsgálják kellőképpen. Amikor egy gyógyszer engedélyezéséhez minimum tíz év szükséges, tíz év engedélyeztetési procedúra szükséges, addig a GMO-fajtáknál ez a procedúra teljesen rövid, és a hasonlóság alapján már kijelentik azt, hogy mehet köztermesztésbe.

Nem tudom, képviselőtársaim közül ki olvasta a Monsanto világa című könyvet. Mindenképpen érdekes és érdemleges olvasmánynak tartom ezt a könyvet. Abban le van írva, és utal arra, hogy a multinacionális cégek hogyan állnak tulajdonképpen a környezetszennyezéshez, akár a növényvédő szerekkel kapcsolatban, akár az egyéb olajtermékekkel kapcsolatban, illetve ne tagadjuk, itt az egyik legnagyobb fajtatulajdonosról is rögtön szó van, a könyv címe kapcsán itt említettem, hogy hogyan viszonyul a világhoz. Nekik egyetlenegy elképzelésük van, ez a profitelképzelés. Mindenáron szeretnék a kukorica-, burgonya- vagy egyéb növényfajtáikat a világon minél nagyobb mértékben a köztermesztésbe bevonatni, bevonni, hiszen a vetőmag-előállítás óriási biznisz.

Ma Magyarországon a vetőmag-előállítás sajnos oda sorvadt vissza, és képviselőtársamnak is reagálok, hogy Magyarország azért tudott önellátó lenni vetőmagból, de most már az érdekeltségek különbözőképpen alakultak. Pontos információm nincs, de a Martonseed Rt.-ről konkrétan tudok. Nagyon jó kukoricafajtákat állított elő Magyarországon, nagyon kiváló termésátlagokkal. Nem bírta a versenyt a multinacionális cégek által behozott, lényegesen olcsóbb, ugyanakkor viszont valljuk be, hogy termésátlagában magasabb termésátlagot mutató fajtákkal szemben, tehát kiszorultak a piacról ezek a jónak, időnként kiválónak minősíthető magyar fajták, és gyakorlatilag teljes egészében teret hódítottak a különböző származású és a világ különböző pontjairól hozzánk érkező kukorica-vetőmagok.

Az elhangzottak kapcsán még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet. Szóba került, hogy a különböző növényeknek nem ismerjük a reakcióit a külvilággal kapcsolatban. Azért most már vannak ismereteink. Ezek az ismeretek azt erősítik meg, ami ebben a jelentésben van, hogy nem szabad Magyarországon engedni a génmódosított kukorica és egyéb növényfajták termesztését. A diabrotica virgifera, a kukoricabogárnak nevezett rovarral szemben a nemesítők a génmanipuláció segítségével kifejlesztettek egy olyan kukoricát, amiben egy darabig a bogár nem okozott károkat, mígnem aztán fogta magát, nem merném mondani, hogy rezisztenssé vált vele szemben, de mindenképpen toleránssá vált az ilyen GMO-nemesített fajtával szemben a kukoricabogár, és ugyanúgy károsította tovább a kukoricát, mint azelőtt. Tehát itt azért már konkrét eredmények vannak, amik ha nem is laboratóriumban, de a természetben születtek. Állatorvos kollégáink is nyilván tudnak mondani hasonló tapasztalatokat, biztosan előfordult már olyan, hogy ezt a hatást lehetett tapasztalni növényeknél.

Én megmondom őszintén, hogy vállalom azt, hogy tartok a bizonytalantól, és tartok a kiszámíthatatlantól, és ismételten mondom, ezért tartom helyesnek Magyarországnak azt az álláspontját, hogy ne bonyolódjunk bele legalább a termesztési szinten a GMO-fajtákba, hiszen ez egy vakrepülés. Vakrepülés, senki nem mondja meg, hogy mi lesz ennek pontosan a vége, azt sem tudjuk, hogy lesz-e egyáltalán számunkra belátható időn belül ennek hatása; lehet, hogy még később.

Nem szabad a GMO-fajtákat és a GMO-nemesítést összetéveszteni a hagyományos nemesítéssel. Hagyományos nemesítés esetén az anya és az apa, tehát a szülőpárok tulajdonságait egyesítjük. A GMO-nemesítés során ebbe még beteszünk egy pluszgént, amiről fogalmunk sincs, hogy hogyan fog a természetben valóban reagálni. Tehát ne tévesszük össze ezt a két nemesítési formát.

A glifozátról van szó, pontosan így van, a szója esetében. A glifozát, képviselőtársamnak mondom, gyakorlatilag a Glialka. Tehát a glifozát 48 egy hatóanyag, amit a szójában használnak, és az fordult elő az Egyesült Államokban, hogy tényleg már nem tudják hova emelni a rezisztens törzs mértékét, mert kezd a gyomnövény is ellenállóvá válni. Tudjuk ezeket a problémákat, Magyarországon mi tapasztaltuk, aki járatos a növényvédelemben, az ismeri a '70-es évekből például a disznóparéjt, amint az atrazinra tökéletesen rezisztenssé vált, a fehér libatop, az amaranthus retroflexus és annak a fajtársai, ahol olyan szinten történt a rezisztencia kialakulása, hogy a kiszórt atrazin hatóanyagok szinte nem is hatottak rá, nyugodtan tudtak a kukoricában jobb kártételt tenni ezek a gyomnövények. Tehát tudjuk, hogy ilyen dolgok kialakulhatnak.

A DDT-re is egy kicsit rátérve: a DDT esetében is az volt a probléma, hogy már nem tudták hová emelni a dózisokat, hogy mondjuk, a burgonyabogarat megfelelő formában elvigye, és mint azt tudjuk, a DDT visszaköszön a mai napig is a környezetkárosításban. Ugyanettől kell tartani a génmanipulált fajtáknál is, amit nem tapasztalunk azonnal, mert a DDT károsító hatását se tapasztaltuk azonnal, évtizedekkel később élővizeinkben és azt mondják, hogy még a bálnák zsírjában is ki tudták mutatni ennek a hatóanyagnak a jelenlétét.

Azt teszem hozzá, hogy mindezek ellenére, hogy ilyen információk birtokában vagyunk, Afrikában használják ezeket az általunk már régen károsnak minősített hatóanyagokat különböző rovatok irtására, kihasználva az országok szegénységét. A semmit nem érő termékekhez olcsón hozzá tudnak jutni, olcsó előállítás kapcsán.

(15.40)

Tehát, tisztelt államtitkár úr, én nagy köszönettel vettem ezt a jelentést. Nagyon örülök annak is, hogy Magyarország Alaptörvényében benne van a genetikailag módosított fajták termesztésének a tiltása. Úgy gondolom, hogy ami konszenzus létrejött itt a parlamentben ezzel a témakörrel kapcsolatban, látva az elszántságot, ha a külső erők, márpedig a külső erők még egyszer-kétszer be fognak próbálkozni önöknél is és a magyar állam mindenkori vezetésénél, hogy mondjunk le erről a mentességről, akkor, remélem, nem lesz olyan parlament - én úgy látom, hogy most nincs, és majd nem is lesz -, amely kétharmaddal hajlandó lenne a magyar alaptörvényt megváltoztatni azért, hogy ennek az üzleti szférának ki tudjuk szolgálni az igényeit.

Köszönöm a jelentést, és mindenben, amiben tudok segíteni ebben az ügyben mint növényvédő, állok a szakmai tárca rendelkezésére.

Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage