CZERVÁN GYÖRGY vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem akarom nagyon szaporítani a szót, hiszen ha csak a napirendet nézzük, illetve a napirend címét, nem olvasom föl, többen fölolvasták, elég hosszú, de lényeg az, hogy benne van az, hogy 2009-es és 2010-es jelentés. Tehát ha szigorúan a napirendhez tartjuk magunkat, akkor azokra a kritikákra - a '11-gyel egyébként foglalkoztam valamelyest, a 2011-es évvel, meg esetleg 2012-vel -, hogy erre nem tértünk ki, azt tudom mondani, hogy én nem zárkózom el ez elől, de talán egy másik napirendi pont keretében, illetve fölajánlom, hogy akár a mezőgazdasági bizottság vagy bármelyik albizottság önálló napirendi pontként ha ezt kitűzi, akkor állunk rendelkezésre a legfrissebb dolgokkal, meg a dán állásponttal is, meg valamennyi felvetett dologgal.

Tehát én annak örülök, hogy abban, ami itt a napirendünkön szerepel, a 2009. és 2010. évi jelentés, abban teljes a konszenzus, egy húron pendülünk, azt is mondhatnám, és ez egy jó dolog, annak ellenére, hogy természetes módon - ezt idézőjelben mondtam - nyilván ellenzéki politikusok azért megpróbáltak oda-oda perdíteni a kormánynak vagy az Európai Uniónak, meg egy-két egyéb felvetés is volt. WTO - aki ismer, tudja, hogy annyira nem vagyok oda a WTO-ért, hiszen az, hogy a cukorrépa-termelés Magyarországon így alakult, ahogy alakult, az sok mindennek köszönhető, de onnan indult, hogy Thaiföld, Brazília és Ausztrália följelentette a WTO-nál az Európai Uniót, és nem folytatom a történetet.

Tehát ezekre a kérdésekre most nem térek ki. Néhány apróságot szeretnék megjegyezni. És természetes, próbáltam hangsúlyozni, hogy a kormányzat, illetve a VM vezetése teljesen elszánt ebben a GMO-mentességi dologban, és tisztában vagyunk a felelősségünkkel. Nem véletlen, hogy az alkotmányba bekerült a GMO-mentesség. És szeretném azt is hangsúlyozni, hogy bármilyen sajnálatos személyi változások is történtek a VM-ben, ez nem emberfüggő, tehát teljesen mindegy, hogy ki az államtitkár ebből a szempontból, az alkotmányban rögzítettük a GMO-mentességet, és ehhez tartjuk magunkat következetesen, természetesen.

Jelenleg is dolgozik ez a bizonyos GMO-munkacsoport, és jelenleg is KÁT-egyeztetések alatt vannak különböző, a GMO-mentességet szolgáló jogszabályok. Nyilván, ha ezek kijönnek, ismertek lesznek mindenki számára, hogy hogyan tudjuk az ellenőrzéseket tovább szigorítani.

Szkeptikusan beszéltek a fehérjeprogramról többen is. Ez a Darányi-program része. Nagyon komolyan gondoljuk. Zárójelben jegyzem meg, lehet, hogy ez nem jó hír annak, aki nem szereti annyira az Európai Uniót, uniós szinten is magas szintű munkabizottság fog foglalkozni a fehérjeprogrammal, tehát nemcsak minket zavar a brazil import szója, hanem azért van néhány tagállam, amelyet szintén zavar ez a dolog. És nemcsak fehérjeprogram lesz, hanem biogazdálkodással kapcsolatos elképzeléseinket is program formájában szeretnénk rögzíteni.

Szintén elhangzott a magyar termék, hungarikum témája kapcsán, hogy a GMO-ellenes dolgokat ide be lehetne venni. Szeretném megjegyezni, hogy a hungarikumtörvény most került a bizottság elé, és a magyar termék pedig jelenleg Brüsszelben van, tehát a vita előtt vagyunk, tehát lehetőség lesz ez ügyben a véleményt elmondani, illetve rögzíteni.

Gyakorlatilag szeretném megköszönni mindenkinek a véleményét és a javaslatát, és szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy az itt elhangzott javaslatok vagy a bizottsági üléseken elhangzott javaslatok, vélemények a GMO-munkacsoport munkaasztalára fognak kerülni, és ezeket a szempontokat, úgy gondolom, tudjuk majd érvényesíteni annak érdekében, hogy ne csak a 2009-es és a 2010-es jelentésben legyen teljes konszenzus, hanem a későbbi jelentésekben is. Köszönöm szépen.

(16.00)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage