MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Tisztelt Előterjesztők és néhány kormánypárti Képviselő! Én nem kívánom tovább húzni azt a rétestésztát, amit idestova fél éve végzünk az egyházügyi törvény kapcsán, egyet viszont elmondanék végezetül és utoljára, egyfajta jobbikos zárszóként ehhez az egész javaslathoz és koncepcióhoz, amely lényegében minden ajánlási pontot érint, mielőtt bárki rákérdezne, hogy melyikről beszélek.

Az, amit elmondtunk legfőbb kritikaként, hogy ez az egész javaslat semmi másról nem szólt, mint politikai és gazdasági lobbikról, úgy gondolom, hogy ezt a mai nap Rubovszky György tökéletesen alátámasztotta az alkotmányügyi bizottságban. Kikértem a részjegyzőkönyvet (Felmutatja.), itt van a Fidesz és a kereszténydemokrata képviselők politikai bölcsessége, illetve téma iránti felelőssége. Idézem Rubovszky Györgyöt: "Tisztelt Alkotmányügyi Bizottság! Meglepő hírem van, hogy tegnap este hazamentem, és kaptam egy üzenetet Magyarország washingtoni nagykövetétől, Szapáry György úrtól, és ő azt kérte, hogy ezt én szavazzam meg. Szóval, én ezen bejelentés után fogok szavazni, de nem akartam bejelentés nélkül csak igennel szavazni."

Majd az elnök úr, Salamon képviselő úr felhívja figyelmét a szabad mandátum elvére, hogy nem szabad befolyásolni a képviselőket; ez, ugye, elég vicces, a kormánypárti padsorokban a szabad mandátumról beszélni. Ennek ellenére Rubovszky György így folytatja: "Az elméleti eszmefuttatással szemben hivatkozni szeretnék a frakciófegyelemtől kezdve mindenre. Úgyhogy fenntartom a bejelentésemet. Köszönöm."

Tehát az előterjesztő, a kormány képviselője nem támogatta, ennek ellenére az alkotmányügyi bizottságban sikerült az egyharmados támogatottságot megszerezni ezzel a kis intermezzóval, miszerint Orbán Viktor egyik legfőbb bizalmasa este odatelefonált, és hirtelen mindenki teológus lett és hittudós, és véletlenül sem a politikai vagy a gazdasági lobbik érvényesülnek egy-egy vallási felekezet egyházzá besorolásánál, és 9 igen, 14 tartózkodás lett, hirtelen senki nem utasította el. Én azt gondolom, hogy ez minősíti önöket, minősíti a kormánypárti képviselőket, és minősíti a téma iránti alázatukat, hozzáértésüket és ennek az egész javaslatnak a minőségét.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage