VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Engedelmükkel én most folytatom a megkezdett gondolatmenetet. Államtitkár asszony, a bevezető részről, azt gondolom, hogy nem maradt le. Az álláspontunk elutasító a megállapodással kapcsolatban. Erről az államtitkár asszony már több bizottsági ülésen is értesülhetett.

Tehát amiért elutasítjuk a megállapodást: egyetlenegy olyan gazdasági csomagra nem emlékszem, amely sikeres lett volna, és pusztán a restrikció eszközével sikeresen orvosolta volna egy gazdaság problémáit, vagy egy gazdasági tömörülés előtt álló kihívásokra hatékony választ tudott volna adni. Európa jelenleg német és francia vezetéssel egy olyan gazdasági lépéssorozattal próbálkozik, amelyben nincs más, csak megszorítás. Nincs más, csak restrikció; nincs más eredménye egy ilyen programcsomagnak, csak az, hogy egyes államok el fognak szegényedni, Európa kétmotorúsága, kettőssége pedig a jövőben is tovább fog erősödni.

Ha nem követi gazdaságélénkítő lépéssorozat ezt a kormányzati intézkedéssorozatot Magyarországon, és felülünk arra a rossz irányba száguldó európai gyorsvonatra, amely most már egyre több ország számára csak megszorítást és csökkenő életszínvonalat hoz, akkor Magyarország tartósan a gazdasági növekedési potenciálja alatt fog teljesíteni, és a lehetséges növekedési kilátásai, azt gondolom, évtizedes távlatokban is csökkenni fognak.

Emlékeztetni szeretnék arra, hogy ha megszorítanak egy gazdaságban, és ezt nem követi gazdaságélénkítő lépéssorozat, már nemcsak a Jobbik véleménye és nemcsak a nemzeti párt véleménye szerint jár ez negatív végeredménnyel, hanem most már teljesen ellentétes platformon álló közgazdászok tömegei is azt mondják Magyarországon is, és külföldön is, hogy ez az európai válságkezelési modell sikertelen lesz.

Tehát akkor, amikor ezt a megállapodást kritizáljuk, és azt javasoljuk a kormánypártnak, hogy ne szavazza meg a megállapodásban történő részvételt, akkor elsősorban ez, és az, hogy Magyarország gazdasági szuverenitása sérül ezen megállapodás nélkül, ez a két érv az, ami az ellenzésünket kiváltja.

Emlékeztetni szeretnék rá, képviselőtársaim: ez a megállapodás azt eredményezi, hogy a magyar kormánynak az összes fontosabb gazdaságpolitikai lépését be kell mutatnia, és jóvá kell hagyatnia majd az Európai Unióval. Az összes gazdasági lépésünkről az az Európai Unió dönt, amely egyébként gyakran és igen-igen méltánytalan eszközökkel támad nemcsak a magyar kormányra, hanem egész Magyarországra is, azért, mert egyes gazdag európai uniós államok érdekei sérülnek Magyarországon, hiszen a multik meg lettek adóztatva; hiszen egyes esetekben Magyarország összeütközésbe került a globális pénztőkével.

Én azt gondolom, hogy ennek a kimondása feltétlenül szükségszerű, feltétlenül fontos ebben a vitában. Önmagában pedig ezzel a megállapodással csak azt érjük majd el, hogy Magyarország hozzáköti magát egy olyan Európai Unióhoz, amely a világ leglassabb gazdasági övezeteként fejlődik jelenleg; egy olyan Európai Unióhoz, amely számos kihívással, többek között egy összeroppanó demográfiai folyamattal küszködik; amely jelentősen lemaradt a világ vezető gazdasági tömörüléseitől kutatás-fejlesztés szintjén; és amely jelenleg semmilyen más megoldást nem tesz a problémái orvoslására, csak azt, hogy a megszorítás eszközéhez nyúl.

Én kérem azt, hogy mindenki azzal a felelősséggel nyomja majd meg a szavazásnál a gombot, amit ez a történelmi idő ráró. És kérem azt, hogy a nemzeti szuverenitásunkat ne segítsék elveszíteni a kormánynak azáltal, hogy megnyomják az "igen" gombot. Ugyanis a kormány most, jelenleg arra szeretné rávenni a magyar parlament fideszes többségét, hogy önállóan döntsön Magyarország sorsáról; arra szeretné rávenni ezeket a képviselőket, hogy belekényszerítsék Magyarországot egy olyan megállapodásba, amelyik gyarmati függést okoz; és amelyik visszakanyarodik azokhoz az időkhöz, amikor még a Habsburg Birodalomban határozták meg Magyarország gazdaságpolitikáját, és csak a Habsburgok jóváhagyásától függött az, hogy Magyarország a későbbiek folyamán merre fog haladni.

Most ugyanez a Habsburg Birodalom az Európai Unió képében fog majd megjelenni; ugyanez az önkényes és fölöttünk álló hatalom lesz az, ami Magyarország fölött át fogja venni az irányítást, és amely Magyarország számára olyan előfeltételeket állít majd föl, és olyan programot hagy csak jóvá, amely biztosan nem a mi érdekünket szolgálja, hanem Európa gazdag államaiét.

Én azt kérem képviselőtársaimtól, hogy mindenki ezzel a felelősséggel a "nem" gombot nyomja majd meg a végszavazásnál. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage