BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Jómagam a Balczó Zoltán és Rozgonyi Ernő képviselőtársaimmal közösen benyújtott módosító indítványunkhoz szeretnék hozzászólni. Józsa István az imént elmondta azt, hogy véleménye szerint az általunk benyújtott javaslat ellentétes Magyarország érdekével. A Jobbiknak ezzel szemben határozottan az az álláspontja, hogy éppen maga az europaktum és az ahhoz való csatlakozás az, ami ellentétben áll hazánk érdekével. Azt gondoljuk, és ez határozott véleményünk, hogy a nemzeti önrendelkezésünk súlyos feladásának irányába tett újabb lépés lenne az, ha csatlakoznánk ehhez a paktumhoz, egy újabb lépés lenne a szuperállam megteremtésének irányába, mindemellett pedig az Országgyűlés döntési jogkörét is jelentős mértékben csorbítaná a paktumhoz való csatlakozás.

Emlékeztetném arra a tisztelt Országgyűlést, hogy a költségvetési paktummal kapcsolatban decemberben még Orbán Viktor miniszterelnök úr is másképpen nyilatkozott, mint az idei év elején januárban vagy éppen februárban. December 12-én az Országgyűlésben elmondott beszédében miniszterelnök úr még komoly fenntartásait hangoztatta a költségvetési paktum kapcsán, és elmondta azt, hogy a közös pénz bevezetését követően most megteremtődik a költségvetési unió, és már itt van a küszöbön a szinte teljes gazdasági unió megteremtésének a lehetősége, emellett pedig egyre többen beszélnek arról, hogy szükségszerű lenne egy teljes politikai uniót megteremteni európai szinten, és akkor Orbán Viktor még egyértelműen úgy fogalmazott, hogy megfontolandó lenne a brit álláspont támogatása.

Azóta tudjuk azt, hogy Csehország nemcsak megfontolta a brit álláspontot, hanem maga is úgy döntött, hogy kimarad a paktumból. Éppen ezért mi nagyon sajnálatosan tapasztaltuk azt, hogy az Európai Tanács január 30-ai ülésén Orbán Viktor miniszterelnök úr egyértelműen elkötelezte Magyarországot a paktumhoz való csatlakozás irányába, így aztán a legnagyobb jóindulattal is csak egy utólagos pecsétrátételről beszélhetünk a határozati javaslattal, illetve a parlamenti vitával kapcsolatban.

Fel szokott merülni a kormánypártok és a kormány részéről az az érv a paktum mellett, hogy bizonyos rendelkezéseket csak akkor kell majd hazánknak alkalmaznia magára, ha bevezetésre kerül nálunk a közös fizetőeszköz. Ez részben természetesen így van, de azt például mi is vállaljuk ebben a paktumban, hogy, idézem: "meg kell tenni az ahhoz szükséges lépéseket, hogy e szerződés tartalma az Európai Unió jogi keretének részévé váljon". Az Egyesült Királyság és Csehország kimaradt a paktumból, mi is azzal a céllal nyújtottuk be módosító indítványunkat frakciótársaimmal, hogy hasonlóképpen cselekedjünk, ezért kérem ehhez a módosító indítványhoz tisztelt képviselőtársaim támogatását.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage