VARGA GÉZA (Jobbik): Köszönöm szépen. Két módosító javaslatot tárgyalt tehát ma a bizottság, mindkettőt LMP-s képviselőtársunk nyújtotta be. Jelzi a benyújtott módosító javaslat komolyságát, hogy nemhogy a benyújtó, de az LMP-től senki nem vesz részt ebben a vitában. Hasonló volt a helyzet az MSZP képviselői részéről is a bizottságban. Most egyetlen képviselőjük van jelen, Józsa képviselő úr, de ő a bizottsági ülésen nem vett részt. Úgyhogy elég nagy érdektelenség kíséri ennek a törvénynek a módosítását, illetve magát a törvényt.

Államtitkár úr az általános vitában kifejtette, hogy itt nincs másról szó, mint egy EU-keret magyarországi harmonizációjáról. Ezt a bizottsági ülésen én elmondtam, hozzátéve azt, hogy miután a mezőgazdasági bizottság lett kijelölve főbizottságnak, ezért talán mégse bólintsunk rá csak úgy, gondolkodás nélkül, mint ahogy ez szokás manapság a lisszaboni szerződés óta a magyar parlamentben, de itt a paktumra is utalhatnék. Ezért azt javasoltam, hogy ebbe a felmérésbe, amely az EU által javasolt négy fajtára terjed ki: alma, körte, őszibarack és kajszibarack, néhány olyan gyümölcskultúrát is vegyünk bele, ami viszont nemzeti érdek, ami a lokális gazdaság, a hazai agrárstratégia, vidékfejlesztés s a többi céljait tudja szolgálni.

A benyújtott módosító javaslat annyira komolytalan volt, hogy gyakorlatilag felsorolta valamennyi Magyarországon termeszthető gyümölcsfajt. Hogy csak egyet olvassak fel illusztrációként, az eper is köztük van: "eper (fehér és piros)". Ez tényleg a menet, az ügyrend, a bizottság, a parlament komolytalanra vételét jelenti. Mi viszont ezzel szemben azt javasoltuk, hogy a meggy, amely a második legnagyobb területen termesztett gyümölcsfaj Magyarországon, valamint a szilva, ami szintén előkelő helyen van a sorban, és a dió kerüljön be. Az volt a javaslatom, hogy bizottsági javaslatként kerüljenek ezek benyújtásra, kapcsolódó módosító javaslatként. Hála istennek, a kormánypárti képviselők részéről szakmailag elég nagy egyetértés volt a bizottsági ülésen, így az tűnt a legcélszerűbbnek, hogy a bizottság kormánypárti képviselői fognak benyújtani egy kapcsolódó módosító javaslatot azzal kapcsolatban, hogy végül is a javaslat szerint a meggy, a cseresznye és a szilva marad fenn.

Úgyhogy államtitkár urat arra kérem, annak ellenére, hogy ezt eléggé úgymond zárt mondatban intézte el, hogy ezen nincs mit vitatkozni, ez egy EU-keretirányelvnek az adaptálása, ennek ellenére arra kérem államtitkár urat, hogy amennyiben ezt a jogszabályok engedik, és nem találtunk olyant, ami ezt tiltaná, a kormánypárti képviselőtársaink kapcsolódó módosító javaslatát erre a három gyümölcsfajra fogadja be, és ez legyen a javaslat része.

Ez jelentős költségmegtakarítást jelentene az ország számára. Most a Statisztikai Hivatal elnök asszonyától hallottuk, hogy 99 millió forint a tervezett költségvetése a Statisztikai Hivatalnak. Tudjuk, hogy további gyümölcsfajok hozzárendelése valamelyest megemeli ezt a költséget, azt gondolom, hogy viszont a szinergiahatások érvényesülése révén nem arról van szó, hogy három gyümölcsfajra eső arányos résszel megnövekedne ez a költségvetés; tehát akár költségoldalról is komoly logika van benne. De arra kérem államtitkár urat, a nemzeti érdek ne vesszen el azon, hogy nem ugyanaz a bizottság tárgyalja szakmai szempontból, mint amelyik bizottság jogi értelemben ezt a javaslatot kezeli.

Ennek megfelelően a bizottsági ülés csütörtökre már össze van híva. Csak arra szeretném kérni államtitkár urat, hogy ezt az előterjesztést a kormány is támogassa majd, tehát a kormánypárti képviselőtársaimnak a javaslatát.

Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage